BVB Debut pozitiv de săptămână la bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2020

Debut pozitiv de săptămână la bursa noastră

Rulajul rămâne sub media anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere, în ton cu pieţele internaţionale care s-au apreciat în condiţiile în care, datele din week-end sugerează că pandemia de Covid-19 din Europa este posibil să fi atins punctul maxim, potrivit investing.com.

BET, reperul pieţei noastre de capital, a urcat cu 2,4%, la 7.706,49 de puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 2,47%, la 1.154,07 puncte.

BET-FI, ce reflectă evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a avut un avans de 2,52%, până la 38.979,01 puncte.

Rulajul s-a ridicat la 43,18 milioane de lei, peste cel din şedinţa de anterioară, de 39,62 milioane de lei, dar sub media zilnică a anului, de aproape 60 milioane de lei.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "Debut pozitiv de săptămână pentru toţi indicii BVB. Cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele BET-BK, care a crescut cu 2,92%.  Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,9 milioane euro, în uşoară creştere comparativ cu şedinţa de vineri. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent, asigurând aproape o treime din rulajul de astăzi (n.r. ieri). Toţi emitenţii din cadrul indicelui BET au închis şedinţa pe plus. Cele mai mari creşteri, din indicele BET, au fost înregistrate de: Sphera Franchise Group (SFG), de 6,2% şi MedLife (M), cu un avans de 6,18%. La polul opus, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut cea mai mică apreciere, de 0,87%, fiind singurul emitent cu o creştere mai mică de un procent".

În piaţa "regular", acţiunile TLV au cumulat un rulaj de 14,09 milioane de lei, preţul titlurilor instituţiei de credit consemnând o apreciere de 2,4%, la 1,792 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile FP, care au încheiat ziua bursieră în creştere cu 3,32%, până la 1,09 lei/unitate, în condiţiile unor transferuri în sumă de 7,47 milioane lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 81,1 lei, în creştere cu 7,99%, pe fondul unei valori a schimburilor de 5,48 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Nuclearelctrica (SNN), care au antrenat un rulaj 2,48 milioane de lei, ultima cotaţie a producătorului de energie fiind de 14,66 lei, în apreciere cu 2,52% faţă de cea din şedinţa anterioară.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Prin Sistemul Alternativ de Tranzacţionare, acţiunile Norofert (NRF) au cumulat un rulaj de 1,14 milioane de lei, cele mai lichide titluri din piaţa AeRO, cotaţia NRF înregistrând un salt de 22,2%, până la 16,5 lei, cu 37,5% peste preţul de închidere al titlurilor din data de 3 martie, de 12 lei, prima zi a companiei la BVB.

Conducerea Norofert a propus acţionarilor, pentru adunarea din data de 28 aprilie, capitalizarea a 2,4 milioane de lei din profitul anului trecut, prin emisiunea a 6,017 milioane de acţiuni noi, un investitor urmând să primească trei titluri gratuite, la un titlu deţinut.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "SSIF BRK Financial Group" (BRK): +9,92%

2. "Erste Group Bank" (EBS): +7,99%

3. "Oil Terminal" (OIL): +7,33%

4. "Antibiotice" (ATB): +7,29%

5. "Alumil Rom Industry" (ALU): +6,98%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -14,10%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb