BVB Debut roşu de săptămână la bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 august 2022

Debut roşu de săptămână la bursa noastră

Tranzacţii de 22,4 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului Evaluare bursieră de 98,3 milioane lei pentru acţiunile Meta Estate Trust, după prima zi de tranzacţionare, cu circa 6% sub cea din IPO

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul pieţelor europene. Deprecierile apar în contextul în care vineri, Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a indicat că probabil banca centrală americană va menţine ratele dobânzilor ridicate pentru a controla inflaţia.

Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale bursei noastre, a avut un recul de 1,19%, la 12.190,46 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,64%, la 50.762 de puncte.

Lichiditatea a fost de numai 22,4 milioane de lei, peste cea din sesiunea anterioară, de 16,9 milioane de lei, dar cu mult sub media zilnică a anului de puţin sub 100 milioane de lei.

Brokerii de la la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii BVB au scăzut în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. Corecţiile au fost cuprinse între -1,26% pentru BET-NG şi -0,42% în cazul indicelui BETAeRO. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,61 milioane euro, cu mult sub media anului curent. Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au fost principalul furnizor de lichiditate, asigurând peste o treime din rulajul zilnic. Din indicele BET, titlurile a doar trei emitenţi au închis şedinţa de tranzacţionare în creştere: Alro (ALR), 0,69%, Transgaz (TGN), 0,21% şi Transport Trade Services (TTS), 0,21%. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile: Electrica (EL), -3,64%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), -2,56% şi Nuclearelectrica (SNN), -2,39%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 8,69 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 1,23%, la preţul de 20 de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,21%, până la preţul de 1,954 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,95 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Nuclearelectrica, ce s-au până la preţul de 45 de lei, în condiţiile unui rulaj de 1,16 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,52%, la preţul de 0,4755 lei, pe fondul unor schimburi de 1,03 milioane de lei.

Prin piaţa "deals" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile Bittnet Systems. Schimbul, în valoare de 0,13 milioane de lei, a fost înregistrat la preţul de 0,29 lei, cu 6,45% sub referinţa din piaţa "regular".

Titlurile Meta Estate Trust (MET) au cumulat în prima zi bursieră tranzacţii de numai 0,04 milioane de lei, acţiunile furnizorului de capital pentru investiţii imobiliare încheind şedinţa la preţul de 1,13 lei, cu 5,8% sub cel din oferta publică iniţială ce a precedat listarea în Piaţa AeRO. La acest preţ evaluarea bursieră a companiei se ridică la 98,3 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 1,16%, la 1.818 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 0,95%, la 2.216 puncte.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale bursei noastre, a scăzut cu 1,11%, până la 1.070 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +13,33%

2. "Chimcomplex" (CRC): +1,92%

3. "Sinteza Oradea" (STZ): +1,55%

4. "Alro Slatina" (ALR): +0,69%

5. "Transgaz" (TGN): +0,21%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -6,20%

2. "Bittnet Systems" (BNET): -4,52%

3. "Dafora" (DAFR): -3,95%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,77%

5. "Electrica" (EL): -3,64%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. am de notat faptul ca bursa noastra inregistreaza un mai scazut (si mai sanatos) grad de corelare cu bursele externe (in speta cele americane).

     

    de ce zic asta? 

    Aveti grija ca in a 2a decada din septembrie avem perioada pivotala de inceput THE BIG SHORT! :) Short-ul gras (fata de sp500 si/sau djia sau nasdaq , daca preferati si daca lucrati cu firme din afara Ro) care va dura pana in martie-aprilie 2023 !!! ... tintele cantitative vi le calculati singuri ca de aia sunteti baieti mari cu mii / zeci de mii / sute de mii / milioane euro! :)  

     

    Uratilor, v-am imbogatit cu ce am scris aici! :) :P  

    p.s. Nu va crizati pe bursa noastra BVB!  

    Recititi ce am scris in primul paragraf !  

    BVB inregistreaza rate de corelatie directa din ce in ce mai joase fata de pietele de capital americane! Sa nu dea Domnu' sa trecem la corelatie inversa (scad indicii americani, cresc cei exotici) ...ca o sa ma tavalesc de ras in plin soc mental! :))  

    Garanteaza asta ca trecem la corelatie inversa?  

    Nu, deloc.  

    Dimpotriva, deschideti BINE ochii ca nu cumva corelatia BVB cu indicii externi sa nu creasca la loc si BVB sa se duca in jos in mod concertat cu indicii externi. Deci, evaluati situatia incepand cu 10-12 sept'2022.  

    Succes !  

    1. inca o informatie de mare amploare:

      miezul valului 3 descendent pe bursele americane va avea loc intre 10...25 ianuarie 2023 pana in 25 martie...10 aprilie 2023.  

      nu pot determina mai exact de atat in masura in care metoda folosita de mine (proiectii fibonacci la nivel de timp, nu de pret) arata date diferite de la indice la indice (nasdaq, sp500, djia, russell , etc)... deci am ales sa definesc capetele perioadei de vanzari masive ca interval, nu ca data exacta.  

      este foarte probabil (dar nu sigur... pe burse NIMIC nu e sigur!) ca din 25 martie ...10 apr 2023 sa inceapa o noua piata bull de 5 sau 8 ani durata. Nu o vad mai lunga de 8 ani din cauze interne economiei americane.  

      inca o adaugare... in lumea bloggerilor din Romania era un tip Traian care pana acum 6-7 ani era efectiv regele interpretarilor pe bursa de valori bucuresti!

      tipul (din pacate) a murit - avea o boala cronica imposibil sau greu tratabila.  

      Imi pare rau de el, multe chestii de la el le-am invatat initial inainte sa le aprofundez pe cont propriu!  

      Traian a fost profesorul si taticul meu intr-ale trading-ului si investitiilor!  

      M-am gandit sa imi fac blog specific pe tema investitiilor si trading-ului dar... sunt o lene de om si e nevoie de munca sustinuta in domeniul asta daca e sa faci ceva serios! Sunt mai lenes decat motanul meu Vasile! :)  

      pentru shortare personal va recomand sa urmariti miezul valului 3 descendent ... dar desigur ... cei care se simt "vigilantes" , curajosi plini de cojones.... puteti urmari situatia si incepand din 10-12 sept.

      eu sunt mai batranel, nu mai merge la mine cu smecherii din astea de prins valul de la varf pana la final :)

      las aceste sporturi extreme copiilor si incepatorilor si ma focalizez pe miezul actiunii unde riscul e bine echilibrat cu profitul... mai ales ca vorbim de cfd-uri, nu de actiuni sau obligatiuni!  

    Nu e rosu chiar peste tot.

    De ex, TTS e cu verdele-n sus si are si de ce!!! ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb