BVB Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj peste media zilnică a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2023

Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj peste media zilnică a anului

Tranzacţiile cu titlurile Banca Transilavania - pe prima treaptă în topul lichidităţii

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au depreciat în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, într-un context general negativ pentru activele riscante, alimentat de situaţia din Statele Unite creată de prăbuşirea Silicon Valley Bank. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri ale bursei noaste, a avut un declin de 0,81%, la 12.255 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,8%, până la 1.830 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 61 milioane de lei, peste media zilnică a anului curent, de 34,4 milioane de lei, circa 75% provenind din schimburile cu acţiuni. Peste 20% din rulaj a fost dat de schimburile cu certificate.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Influenţată de evoluţiile externe, piaţa locală a început săptămâna cu scăderi pentru majoritatea indicilor. BET-FI a fost singurul indice care s-a apreciat în şedinţa de astăzi (n.r. ieri), cu 0,27%, în timp ce BET-NG s-a corectat cu 1,92%. Valoarea tranzactiilor a fost de 12,42 milioane euro, cel mai mare rulaj zilnic de la începutul anului (...). Din indicele BET, doar două societăţi au închis ziua pe plus: Fondul Proprietatea (FP), 1,65% si One United Properties (ONE), 0,93%. La polul opus, Alro (ALR) s-a corectat cu 4,14%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 14,7 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 0,21%, la preţul de 19,14 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 2,21%, până la preţul de 0,487 lei, pe fondul unor tranzacţii de 6,3 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au apreciat până la preţul de 2,15 lei, în condiţiile unui rulaj de 4,9 milioane de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 1,94%, la preţul de 45,5 lei, pe fondul unor schimburi de 4,6 milione de lei.

Prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 0,89%, până la 1.065 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 1,5%, la 2.303 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "UAMT" (UAM): +11,96%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +8,25%

3. "Dafora" (DAFR): +2,94%

4. "Fondul Proprietatea" (FP): +1,65%

5. "Promateris" (PPL): +1,00%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comcm" (CMCM): -11,95%

2. "Erste Groupe Bank" (EBS): -5,06%

3. "Prebet" (PREB): -4,26%

4. "Alro Slatina" (ALR): -4,14%

5. "Compa" (CMP): -4,14%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand au fost probleme financiare in Grecia deranjul a fost mult mai mare. Acolo era vorba de cateva sute de miliarde de Euro. Cand au disparut cateva trilioane de dolari(2 000 miliarde) din activele crypto nu au fost mari probleme financiare(deocamdata).

    Analizat acum, se pare ca efectele acestor pierderi nu puteau sa ramana fara urmari pe piata financiara.

    Excluderea influentei monedelor crypto din piata fainanciara cred ca ar fi posibil daca aceste nu ar avea nici o legetura cu sistemul monetar si financiar. De exemplu sa cumperi crypto oferind in schimb orice altceve decat active finaciare (gogosi, castraveti etc). 

    1. Crypto s'a promovat ca o alternativa la piata monetara si financiara existenta. Aparent crypto nu a fost asimilata de piata financiara traditionala.

      Daca unii pierd bani la pacanele, problema este a lor si a familiilor lor, nu a sistemului monetar si financiar, atat timp cat acest sistem nu pacaneste si el. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb