BVB Epidemia de coronavirus zguduie bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 martie 2020

Epidemia de coronavirus zguduie bursa noastră

Căderi între 9,67% şi 12,2% pentru indicii BVB, în săptămâna tocmai încheiată BET coboară sub media mobilă simplă de 200 de zile, pentru prima dată de la OUG 114 Rulaj de 30 milioane de euro, vineri, cel mai mare din luna februarie

Angoasa privind răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus şi a impactului său asupra economiei mondiale a zguduit puternic pieţele financiare internaţionale săptămâna trecută, valul de vânzări extinzându-se şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a cărei indici au marcat scăderi cuprinse între 9,67% pentru BET şi 12,2% pentru BET-FI.

Principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a încheiat ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute la 9.121,27 puncte, sub media mobilă simplă de 200 de zile (instrument de analiză tehnică urmărit de managerii fondurilor de investiţii, ce defineşte termenul lung pe graficul zilnic), la ceva mai bine de paisprezece luni distanţă de când vânzările precipitate de OUG 114 duceau ultima dată indicele BET sub acest reper tehnic.

Legat de evoluţia bursei noastre în ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Deprecieri semnificative, de peste 4% pentru toţi indicii BVB. BET-NG a înregistrat cea mai mare corecţie în şedinţa de astăzi (n.r. vineri), cu o scădere de 4,68%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 30,1 milioane euro, fiind cel mai mare nivel înregistrat în luna februarie, depăşindu-l astfel pe cel consemnat în şedinţa de luni. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent astăzi (n.r. vineri), asigurând o treime din rulaj. Din cadrul indicelui BET, avem o singură societate, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a închis şedinţa pe plus, cu o creştere de 1,28% pe fondul unor tranzacţii în valoare de 0,246 milioane lei. La capitolul scăderi, remarcăm evoluţiile negative ale emitenţilor: OMV Petrom (SNP) -7,67%, Nuclearelectrica (SNN) -6,3%, Conpet (COTE) -5,71% şi TLV -5,07%".

În piaţa "regular", acţiunile TLV au cumulat transferuri de 41,54 milioane de lei, ultima cotaţie a instituţiei de credit fiind de 2,34 lei.

Locul al doilea în clasamentul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 1,27 lei/titlu, în depreciere cu 3,79%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 22,63 milioane lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 32,8 lei, în declin cu 2,67%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 19,41 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au antrenat un rulaj 11,53 milioane de lei, ultima cotaţie a producătorului de petrol fiind de 0,355 lei/titlu,

Prin piaţa "deal" au fost derulate trei tranzacţii cu acţiunile TLV, la preţul unitar de 2,38 lei, cu 3,45% sub referinţa din piaţa "regular", schimburile fiind în sumă de 7,18 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 4,62%, în timp ce indicele BET Plus, ce cuprinde cele mai tranzacţionate 37 de titluri ale pieţei noastre de capital, a scăzut cu 4,64%.

Indicele financiar BET-FI, s-a depreciat cu 4,57%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 4,35%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prodplast" (PPL): +4,20%

2. "Prebet" (PREB): +2,11%

3. "Alumil Rom Industry" (ALU): +2,03%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +1,28%

5. "TMK - Artrom" (ART): +0,00%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -14,41%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -14,13%

3. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -14,06%

4. "Electroaparataj" (ELJ): -13,60%

5. "Uamt" (UAM): -12,23%

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cei fricosi au vandut, jmecherii au cules, azi vom vedea un nou inceput!

    1. :)) not quite... un nou inceput :)

    Cei care cumpara sunt fondurile care administreaza bani altora

    1. Aveți dreptate cu fondurile care Cumpara. .. Astfel de perioade se fac achiziții de U. de fond la preturi bune .!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb