BVB Evoluţii surprinzătoare la Bursă

Diana Dorobanţu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2006

În cadrul şedinţei bursiere de vineri a fost realizat un rulaj total de 45 milioane RON, în scădere cu 26% faţă de şedinţa precedentă. Indicii şi-au temperat scăderea, trei dintre aceştia înregistrînd chiar aprecieri. Singurul care s-a înscris pe trend descendent a fost BET-FI, care s-a diminuat cu 0,07% pînă la 54.026,86 puncte. Indicele ROTX a înregistrat cea mai semnificativă creştere, de respectiv 0,68 puncte procentuale.

Investitorii şi-au îndreptat cu precădere atenţia înspre acţiunile companiilor listate la categoria întîi şi ale societăţilor de investiţii financiare, însă cele mai mari surprize au fost la categoria a doua. Rulajul primei categorii a reprezentat aproximativ jumătate din totalul pieţei.

Cel mai lichid emitent de la această categorie a fost producătorul de medicamente "Biofarm" Bucureşti (BIO) care a reintrat în piaţă cu un volum semnificativ, de respectiv 9,8 milioane acţiuni. Preţul de des-chidere a fost de 0,64 RON/ acţiune şi a urcat uşor pe parcursul şedinţei pînă la 0,65 RON/acţiune. Dar la închidere cursul s-a cifrat la minimul zilei de 0,635 RON/acţiune.

Vineri a fost înregistrată o creştere a titlurilor bancare, printre acestea numărîndu-se "Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale" (BRD), "Banca Comercială Carpatica" (BCC) şi "Banca Transilvania" (TLV). Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Est Invest", ne-a declarat că aprecierile se datorează unor intrări masive ale investitorilor pe piaţă cu scopul obţinerii unor profituri mai ridicate. Cea mai importantă majorare (+3,2%) a aparţinut acţiunilor BCC, al căror preţ de închidere a fost de 0,65 RON/titlu.

Acţiunile "Petrom" Bucureşti (SNP) continuă să prezinte un interes ridicat în ciuda ultimelor tulburări din cadrul companiei. Astfel, în ultima zi a săptămînii trecute au fost trans-ferate peste 9,5 milioane de titluri, rulajul total depăşind cu puţin şase milioane RON. Cursul, însă, s-a înscris pe un trend descendent, scăzînd cu 0,8% pînă la 0,6296 RON/acţiune.

Şi categoria societăţilor de investiţii financiare a fost caracterizată de volume mari de tranzacţionare, cel mai important transfer (1,8 milioane acţiuni) a fost realizat sub simbolul SIF2 al SIF "Moldova" Bacău. Singura cotaţie care s-a apreciat, însă, a fost SIF1 "Banat Crişana" din Arad, cu 0,4% mai mult decît în şedinţa precedentă. Cursul titlurilor SIF4 "Muntenia" Bucureşti s-a menţinut constant pe parcursul şedinţei, maximul zilei fiind de 1,94 RON/acţiune.

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" (RRC) au avut parte de o evoluţie pozitivă şi surprinzătoare în a doua parte a zilei. Marcel Murgoci consideră că investitorii au fost atraşi de posibilitatea înregistrării unor profituri majorate comparativ cu anul precedent la această societate. Aşteptările acestora nu au fost însă răsplătite, deoarece compania a raportat un profit în scădere faţă de 30 septembrie.

"Carbid Fox" Tîrnăveni

La categoria a doua cea mai importantă variaţie pozitivă de preţ, de respectiv 14,9%, a aparţinut acţiunilor societăţii "Carbid Fox" Tîrnăveni (CRB). Cursul de 0,0455 RON/acţiune, maximul posibil al şedinţei de tranzacţionare, a fost atins încă din prima parte a zilei. Totuşi vineri cotaţia a înregistrat şi o scădere bruscă pînă la 0,0405 RON/acţiune, după care a urcat din nou destul de rapid la maxim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb