BVB Fără emisiuni de obligaţiuni, rulajul coboară la 41 milioane lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 decembrie 2019

Fără emisiuni de obligaţiuni, rulajul coboară la 41 milioane lei

Evoluţii mixte pentru indici

Valoarea tranzacţiilor realizate prin Piaţa Principală a bursei noastre s-a ridicat, ieri, la 40,81 milioane de lei, cu mult inferioară celei din şedinţa anterioară, când rulajul s-a ridicat la peste 512 milioane lei, din care 480 milioane lei au fost date de înregistrarea în sistemul de tranzacţionare a obligaţiunilor Raiffeisen Bank.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a precizat: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie relativ mixtă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,2% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,25% pentru BET-NG şi BET-FI, în timp ce BET Plus a avut o creştere de 0,21%. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,54 milioane de euro, sub media zilnică de 10,37 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile TMK - Artrom (ART), +14,76%, pe fondul tranzacţionării unui volum cu mult sub media pentru ultimele şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu +1,56%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Condmag (COMI), cu -8,33%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Alro (ALR), -0,94%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Electrica (EL), preţul titlurilor furnizorului şi distribuitorului de energie electrică încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 10,8 lei, în scădere cu 0,92%, valoarea rulajului cu acţiunile EL ridicându-se la 11,17 milioane lei.

Acţiunile Digi Communications (OMV Petrom) au angrenat o valoare a transferurilor de 7,06 milioane de lei, într-o şedinţă în care cotaţia acţiunii SNP a stagnat, la 0,442 de lei.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 15,4 lei, în scădere cu 0,52%, transferurile cu acţiunile instituţiei de credit ridicându-se la 6,99 milioane de lei.

Titlurile TLV au încheiat ziua bursieră la preţul de 2,61 lei, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile băncii ridicându-se la 5,21 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie tot cu titlurile TLV, în sumă de 1,87 milioane de lei, schimbul fiind realizat la preţul unitar de 2,57 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,07%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,06%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "TMK - Artrom" (ART): +14,76%

2. "Zentiva" (SCD): +3,56%

3. "Prebet" (PREB): +3,28%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +2,67%

5. "Aerostar" (ARS): +1,94%

-------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -8,33%

2. "Dafora" (DAFR): -7,14%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -2,69%

4. "Vrancart" (VNC): -1,29%

5. "Electromagnetica" (ELMA): -1,23%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb