Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare miercuri, pe o lichiditate în scădere, asigurată în proporţie de peste 70% de tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi cele ale producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG).
Valoarea transferurilor cu acţiuni s-a situat la 31,4 milioane de lei (7,1 milioane euro), în coborâre de la nivelul de 52,7 milioane de lei înregistrat marţi.
Fondul Proprietatea a fost din nou cel mai tranzacţionat emitent, cu transferuri de 13,5 milioane de lei, urmat de Romgaz, cu un rulaj de 8,2 milioane de lei. Titlurile FP au închis în stagnare, în timp ce cotaţia Romgaz a urcat cu 0,98%.
Pe piaţa deal a fost perfectată o singură tranzacţie, care a vizat un pachet de 200.000 de acţiuni Electrica (EL). Pachetul a fost transferat pentru 2,48 milioane de lei, preţul pe acţiune fiind cu 0,64% sub cel de referinţă, potrivit Mediafax. Pe piaţa principală, titlurile companiei energetice au închis în scădere cu 1,04%.
Tot în sectorul energetic, acţiunile Transelectrica (TEL) au coborât cu 1,7%, după ce pe parcursul şedinţei au pierdut până la 3%, în ciuda unui anunţ al companiei privind majorarea dividendului brut cu aproape 26% faţă de anul trecut. Tranzacţiile cu titluri Electrica au însumat 1,48 milioane de lei.
Transelectrica a propus miercuri distribuirea de dividende în valoare totală de 205,5 milioane de lei (46,7 milioane de euro), echivalentul a 75% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit şi acoperirea rezervei legale şi alte repartizări prevăzute de lege.
Compania a anunţat marţi că se aşteaptă la o scădere a profitului net de 62,5% în acest an, pe fondul reducerii unor categorii de venituri şi al creşterii cheltuielilor, potrivit bugetului companiei. Rezultatul ar urma să scadă la 138,7 milioane de lei (32 milioane euro), de la un profit record de 370 milioane de lei, obţinut în 2014.
Şi titlurile OMV Petrom au scăzut miercuri, după ce compania a anunţat că a propus acţionarilor acordarea unui dividend brut de 0,0112 lei/titlu din profitul pe 2014, de aproape trei ori sub cel de anul trecut, de 0,0308 lei/titlu.
Valoarea totală a dividendelor ce urmează a fi distribuite în acest an este de 634 milioane de lei (144 milioane euro), reprezentând o treime din profitul de 2,1 miliarde de lei obţinut în 2014.
Acţiunile Petrom au închis la 0,357 lei/unitate, în coborâre cu 1,38% faţă de referinţă. La această cotaţie, randamentul dividendului brut propus este de 3,1%.
Indicele de sector, BET NG, a încheiat sesiunea bursieră cu un declin de 0,42%, iar BET Fi, care include Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, cu o scădere de 0,35%, în condiţiile în care trei dintre societăţile financiare de investiţii au închis pe roşu.
BET XT şi BET BK au închis în stagnare.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.