BVB Fondul Proprietatea trage BET în teritoriul negativ

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iulie 2019

Fondul Proprietatea trage BET în teritoriul negativ

Rulaj de 52,84 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat deprecieri ale cotaţiilor în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, scăderea de 1,87% a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) contribuind în mare parte la declinul de 0,2% a indicelui BET, într-o zi în care investitorii mari care au animat tranzacţionarea în ultimele săptămâni au lipsit din piaţă. Referinţa pieţei a închis şedinţa la 8.797,06 de punc-te.

Deprecierea indicelui energetic BET-NG a fost marginală, de 0,01%, în contextul unei scăderi de 0,62% a titlurilor Romgaz (SNG), în timp ce cele două mari bănci de la BVB au închis în creştere.

Rulajul zilei a fost de 52,84 milioane de lei, graţie înregistrării în piaţă a ofertei publice de cumpărare derulate de SIF Moldova (SIF2), pentru un număr de 12,7 milioane de acţiuni, echivalentul a 1,2535% din capitalul social. Oferta s-a derulat la preţul unitar de 1,85 lei, cu 39,62% peste referinţă, valoarea operaţiunii de piaţă ridicându-se la aproximativ 23,49 milioane de lei, aproximativ 44% din valoarea tranzacţionată ieri.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction notează: "Cu excepţia BET-BK, care a avansat cu 0,2%, toţi ceilalţi indici au înregistrat scăderi. Cel mai mult a scăzut BET-FI, la finalul şedinţei afişând un declin de 0,48%. Valoarea tranzacţiilor a urcat până la 52,8 milioane de lei, însă cu un aport de peste 44% din partea tranzacţiilor din oferta de răscumpărare a SIF2. Scăderea indicilor poate fi pusă în mare masură pe seama corecţiei înregistrate de acţiunile FP, care au coborât astăzi (n.r. ieri) cu 1,87%, fiind astfel şi cea mai mare scădere din BET. Din cadrul indicelui BET doar alte două companii au închis şedinţa de astăzi (n.r. ieri) pe minus. La polul opus, cea mai mare creştere a fost cea a acţiunilor Alro (ALR), care au avansat cu 1,4%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, cu transferuri în valoare de 4,88 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,05 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,405 lei/titlu, în creştere cu 0,42%, valoarea tranzacţionată cu titlurile emitentului însumând 4,04 milioane de lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 360 de lei, în stagnare, pe fondul unei valori transferate de 2,79 milioane de lei, în contextul în care au apărut informaţii conform cărora compania nu va finaliza prima fază a conductei BRUA în decembrie 2019, ci cu întârziere de un an.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,396 lei/titlu, în creştere cu 0,25%, în contextul unui rulaj de 2,75 milioane de lei.

Indicele BETPlus, al celor mai lichide 40 de acţiuni ale bursei, a avut o scădere de 0,16%, iar indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a suferit o retragere marginală de 0,09%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oil Terminal" (OIL): +14,97%

2. "Transilvania Construcţii" (COTR): +13,13%

3. "Electroputere" (EPT): +4,55%

4. "Artego" (ARTE): +3,73%

5. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,78%

----------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Bermas" (BRM): -6,2%

2. "Retrasib" (RTRA): -3,48%

3. "Prebet" (PREB): -3,38%

4. "IAR Braşov" (IARV): -2,2%

5. "Fondul Proprietatea" (FP): -1,87%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb