BVB / GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL INVEST:  "Aprecieri pe linie ale indicilor locali, survenite pe un fond extern pozitiv"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 16 milioane de lei (3,57 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "În şedinţa de astăzi (vineri, n.r.) am înregistrat aprecieri pe linie ale indicilor locali survenite pe un fond extern pozitiv. Astfel, după ce în şedinţa de ieri (joi, n.r.) indicii externi au înregistrat scăderi ample, aceştia au recuperat astăzi (vineri, n.r.) mare parte din aceste deprecieri, pe fondul creşterii puternice a preţului barilului de petrol (preţul WTI a înregistrat o apreciere de peste 11% pe finalul zilei de ieri (joi, n.r.) şi în cursul zilei de astăzi (vineri, n.r.). Revenirea în forţă a pieţelor a fost susţinută şi de aspecte de ordin tehnic, indicii americani SP500 şi DJIA reuşind rebound-ul actual după ce ieri (joi, n.r.) reatinseseră minimele de la finalul lunii ianuarie. Similar indicilor americani, indicele BET a înregistrat revenirea de astăzi (vineri, n.r.) după ce ieri (joi, n.r.) a reatins nivelul minim din 18/19 ianuarie, respectiv nivelul de 6.000 puncte, ceea ce a reprezentat un motiv suplimentar pentru ca investitorii să intre la cumpărare".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe Bursă, domnul Aldea a precizat: "Dintre acţiunile lichide, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Electrica (EL), aprecierea de 1,6% fiind realizată pe fondul celei mai mari valori a tranzacţiilor pentru un emitent de la BVB, respectiv 5 milioane lei. Chiar dacă toţi indicii locali au înregistrat aprecieri astăzi (vineri, n.r.), din grupul acţiunilor lichide remarcăm evoluţia negativă a acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi BRD Société Générale (BRD), cu scăderi de 1,6%, respectiv 1,11%, ambele acţiuni înregistrând noi minime ale perioadei. Astfel, dacă în cazul SNP, aprecierea puternică a preţului petrolului ar fi trebuit să se reflecte pozitiv în evoluţia acţiunilor, în cazul BRD evoluţia survine după ce compania a raportat ieri rezultate financiare mult mai bune decât în anul 2014. Pentru acţiunile SNP evoluţia acţiunilor este posibil să fie legată de anticiparea anunţării de către companie, în cursul săptămânii viitoare (săptămâna în curs, n.r.), a unor rezultate financiare slabe, ca urmare a scăderii semnificative în cursul anului trecut a preţului petrolului".

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, a menţionat: "Din punctul de vedere al lichidităţii, piaţa nu a atins astăzi (vineri, n.r.) nici măcar jumătate din valoarea înregistrată în şedinţa anterioară, deşi această evoluţie s-a petrecut pe fondul revenirii indicilor bursieri externi.(...) Investitorii aşteaptă cu maxim interes publicarea raportărilor financiare de săptămâna viitoare (săptămâna în curs, n.r.), eveniment ce va induce sensul pe piaţă".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Electrica" (EL). Cotaţia EL a urcat, ultimul preţ fiind de 11,36 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au apreciat cu 1,35%, la 2,26 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,6 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 1,71 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 9,76 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transelectrica" (TEL), cu un rulaj de 0,64 milioane de lei. Cotaţia TEL a crescut cu 0,37%, ultimul preţ fiind de 26,8 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate două tranzacţii. Una dintre acestea, de 0,57 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Banca Transilvania", la preţul de 2,28 lei/unitate, în urcare cu 2,24%.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Transgaz" (TGN), de 0,37 milioane de lei. Cotaţia TGN a stagnat, la preţul de 250 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,49%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,5%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,39%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,49%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb