BVB Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Evoluţia indicilor locali s-a decuplat de cea a pieţelor externe"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2016

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât în ziua precedentă, de 34,44 milioane de lei (7,71 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest, ne-a declarat: "Cu excepţia indicelui BET-FI, care s-a corectat astăzi (ieri, n.r.) cu 0,3%, restul indicilor locali au înregistrat aprecieri în şedinţa curentă, tendinţa generală a pieţei fiind una pozitivă. Evoluţia indicilor locali s-a decuplat astăzi de cea a pieţelor externe, la momentul închiderii pieţei noastre atât indicii europeni, cât şi cei americani postând scăderi şi de peste un procent".

În ceea ce priveşte lichiditatea de pe Bursă şi evoluţia titlurilor, domnul Aldea a punctat: "Creşterea pieţei din ziua curentă (ieri, n.r.) s-a realizat pe fondul unor rulaje în creştere, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de aproximativ 7 milioane de euro, un sfert din această valoare fiind realizată în piaţa «deal» ca urmare a schimbului unui pachet de 2,85 milioane de acţiuni Banca Transilvania (TLV). Din cadrul segmentului blue chip remarcăm continuarea evoluţiei foarte bune a acţiunilor OMV Petrom (SNP), acestea apreciindu-se şi astăzi (ieri, n.r.) cu 1,56%, pe fondul unei lichidităţi bune de peste 15 milioane de acţiuni. Interesant este faptul că acţiunile SNP au continuat şi astăzi (ieri) tendinţa pozitivă, deşi motorul aprecierilor acestor acţiuni, respectiv creşterea rapidă a preţului petrolului, s-a oprit pentru moment, preţul barilului de petrol scăzând în cursul zilei cu peste 2,5%. Notăm pentru astăzi (ieri, n.r.) şi evoluţia foarte bună a acţiunilor BRD - Groupe Société Générale (BRD), acestea apreciindu-se cu 2,91% şi încheind şedinţa la maximul ultimei luni şi jumătate, respectiv la nivelul de 10,6 lei/acţiune".

La rândul său, domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, a subliniat nota discordantă faţă de situaţia înregistrată pe bursele internaţionale: "Şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) de la BVB a cunoscut o evoluţie interesantă, având în vedere aprecierea indicilor. Lichiditatea s-a situat în preajma mediei înregistrate de la începutul anului.(...) Ţinând cont şi de deprecierile înregistrate pe timpul zilei (de ieri, n.r.) pe bursele externe, putem aprecia că piaţa autohtonă a avut o evoluţie destul de surprinzătoare, cel puţin la nivelul indicilor".

Aşadar, pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 7 milioane de lei, cu titluri BRD, la preţul de 2,45 lei/acţiune, în apreciere cu 0,62%. Pachetul de acţiuni tranzacţionat ieri reprezintă 0,09% din companie.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,95 milioane de lei. Cotaţia FP a coborât cu 0,53%, ultimul preţ fiind de 0,756 lei/unitate.

Titlurile "OMV Petrom" (SNP) s-au apreciat la 0,261 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 1,61 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,6 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca articolul are o eroare, spre final. Tranzactia "deal" de 7 milioane lei probabil ca a fost cu actiuni Banca Transilvania, la pretul de 2,45 lei/actiune. O actiune BRD este putin peste 10 lei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb