BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "«Blue chip»-urile de la BVB s-au conformat tendinţei externe"

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2016

Pieţele europene au înregistrat corecţii importante

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât joi, de 28,03 milioane de lei (6,26 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Prima şedinţă a lunii aprilie a venit cu o corecţie importantă a pieţelor externe, în special a celor vest-europene. Indicele german DAX30 a scăzut pe parcursul şedinţei cu mai mult de două procente, după ce în urmă cu două zile (miercuri, n.r.) eşua în încercarea de a închide peste pragul situat la nivelul de 10.100 puncte".

În ceea ce priveşte evoluţia bursei autohtone, domnul Rotaru a precizat: "În aceste condiţii, blue chip-urile de la BVB s-au conformat tendinţei externe. Indicele BET a scăzut cu jumătate de procent, însă scăderea de astăzi (vineri, n.r.) face parte dintr-o serie de scăderi începută în a doua jumătate a lunii martie. Deşi nu este cazul unei corecţii abrupte, această serie care însumează deja zece şedinţe, dă un semnal că piaţa şi-a întrerupt cadenţa de creştere începută în urmă cu o lună şi jumătate".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,18 milioane de lei. Cotaţia BRD a coborât cu 1,15%, preţul de închidere fiind de 10,36 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,78%, la 0,765 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,83 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,37 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,7 lei/unitate, în urcare cu 0,37%.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Două dintre acestea, însumând 3,8 milioane lei, au fost realizate cu titluri FP, la preţul de 0,76 lei/unitate, în scădere cu 1,43%.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Electrica" (EL), de 2,4 milioane de lei. Cotaţia EL a coborât cu 0,81%, tranzacţia fiind încheiată la preţul de 12,2 lei/acţiune.

A mai fost încheiată o tranzacţie «deal», de 1,6 milioane de lei, cu acţiuni "Romgaz" (SNG), la preţul de 26,75 lei/unitate, în depreciere cu 0,74%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,48%, la fel ca şi indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,5%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,5%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a scăzut cu 0,66%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb