BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Lichiditatea s-a întors, vineri, la un nivel inferior şedinţelor anterioare"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iulie 2016

Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Lichiditatea s-a întors, vineri, la un nivel inferior şedinţelor anterioare"

"Vedetele săptămânii" au fost OMV Petrom (+4,82%) şi Fondul Proprietatea (+4,3%)

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 15,54 milioane de lei (3,46 milioane euro), mai mic decât joi.

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, a făcut o scurtă analiză cu privire la evoluţia bursei autohtone în perioada 11-15 iulie şi a precizat: "La BVB, indicele BET închide o săptămână în creştere (+2%), care îl poartă peste nivelul de staţionare al săptămânilor anterioare. Vedetele săptămânii au fost OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, cu aprecieri de 4,82%, respectiv 4,30%. Dacă la SNP această săptămână i-a adus forţa de a «sparge», cel puţin temporar, pragul sub care fluctuează de mai bine de patru luni, la FP s-a consemnat a treia săptămână consecutivă de creştere, câştigul investitorilor ajungând la 14%. Un traseu asemănător au consemnat şi titlurile SIF Moldova, trei săptămâni de creştere, ultima aducând cel mai mare câştig, de 5,14%. În primele trei şedinţe ale săptămânii, nivelul lichidităţii a rămas constant şi totodată modest. De abia ieri (joi, n.r.) s-a văzut o creştere notabilă, însă doar pentru o zi, pentru ca în şedinţa de astăzi (vineri, n.r.) lichiditatea să se întoarcă la un nivel inferior şedinţelor anterioare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,61 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 1,67%, preţul de închidere fiind de 2,13 lei/unitate.

Titlurile FP au crescut cu 0,26%, la 0,777 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,64 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Erste Group Bank" (EBS) de 1,11 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 103 lei/unitate, în apreciere cu 0,49%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 0,81 milioane de lei. Cotaţia SNG a urcat cu 0,45%, ultimul preţ fiind de 22,15 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu s-au înregistrat tranzacţii.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,52%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,53%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,64%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,51%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,43%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb