BVB Impulsul de creştere pe TLV continuă, în aşteptarea rezultatelor, tractând indicii în teritoriul pozitiv

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 august 2020

Impulsul de creştere pe TLV continuă, în aşteptarea rezultatelor, tractând indicii în teritoriul pozitiv

Salt de 12% pentru titlurile ALRO Slatina

Impulsul de creştere de pe acţiunile Banca Transilvania (TLV) a tractat ieri piaţa de acţiuni, şapte din cei nouă indici încheind şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv. Cu excepţia TLV, care a evoluat în linie cu pieţele dezvoltate - pe o lichiditate bună - în aşteptarea rezultatelor de mâine, celelalte titluri au înregistrat tranzacţii destul de reduse, doar doi emitenţi consemnând rulaje de peste 1 milion de lei. Indicii BET-FI şi BET-NG au fost cei care au închis în zona roşie, iar valoarea tranzacţiilor a coborât la 23 milioane de lei de la peste 63 milioane de lei în ziua precedentă.

Indicele de referinţă BET a adăugat la secvenţa de şedinţe pozitive din ultima vreme o nouă creştere de 0,36%, într-o zi în care pieţele externe dezvoltate au lăsat totuşi în urmă piaţa locală evoluând puternic pozitiv. Regional, evoluţiile au fost similare ca la Bucureşti, cu excepţia indicelui PX al bursei de la Praga care a pierdut 0,17%. Astfel, indicele BUX de la Budapesta a câştigat 1,16%, indicele WIG20 al pieţei din Varşovia a câştigat 0,44%, indicele FTSE de la Londra se tranzacţiona la ora redactării (18:30) cu un plus de 2,21%, iar indicele german DAX cu un plus de 0,93%.

Peste Atlantic, indicii au avut o primă parte a şedinţei bursieră pozitivă, cu creştere puternică: indicele S&P 500 cu un avans de 1,33% la două ore de la deschidere (18:30) spre un nou maxim istoric, Nasdaq Composite în urcare cu 1,94% (raliu condus de titlurile tehnologice), iar Dow în urcare cu 0,92%. Evoluţia a venit pe fondul aşteptărilor privind noi stimuli fiscali şi monetari care să treacă economia americană peste criza economică şi sanitară Covid ce se prelungeşte în unele state americane.

Notabilă la Bucureşti este şi evoluţia titlurilor Alro Slatina (ALR), care au marcat un salt de 12,04% pe cel mai bun rulaj din acest an (0,38 milioane de lei). Evoluţia a venit după ce emitentul a raportat la semestru un profit de 254 milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât cel de la jumătatea anului trecut (80 de milioane de lei). Acţiunile TeraPlast (TRP) au continuat de asemenea raliul câştigând ieri 1,95%, cotaţia urcând la 0,47 lei, evoluţie sprijinită de scenariul intrării în bilanţ a peste 400 de milioane de lei din tranzacţia cu compania irlandeză Kingspan.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (ieri - n.r.), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea în creştere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,36% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,59% (BET-FI) şi +0,51% (BET-BK). Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de aproape 4,8 milioane de euro, sub media zilnică de 12,6 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca S.A. (NAPO, +14,58%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Alro (ALR, +12,04%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Impact S.A. (IMP), cu -3,38%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o MedLife S.A. (M, -1,32%), pe fondul unui volum de acţiuni sub nivelul mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Topul valorii tranzacţionate în piaţa "regular" astfel a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1,58%, la 2,25 lei, pe fondul unui rulaj de 10,19 milioane lei, jumătate din rulajul pieţei principale.

Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,35% la 284 lei/titlu pe al doilea rulaj al zilei, de 3,34 milioane de lei.

Poziţia a treia în acest clasament a fost ocupată de titlurile băncii austriere Erste Group Bank (EBS), banca-mamă a BCE. Cotaţia instituţiei de credit a încheiat ziua bursieră în creştere cu 1,18%, la 102,5 lei, pe fondul unui rulaj de 1,36 milioane lei.

Titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,34% la preţul de 28,9 lei, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile producătorului de gaze fiind de 0,82 milioane lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

  Topul celor mai mari creşteri   

1. "Construcţii Napoca" (NAPO): +14,58%

2. "Alro" (ALR): +12,04%

3. "Electroputere" (EPT): +11,11%

4. "Prodplast" (PPL): +10,00%

5. "SIF Hoteluri" (CAOR): +8,11%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,38%

2. "Zentiva" (SCD): -2,01%

3. "SIF Moldova" (SIF2): -1,83%

4. "Turbomecanica" (TBM): -1,69%

5. "MedLife" (M): -1,32%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb