BVB Închideri mixte pentru indici

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 iunie 2020

Închideri mixte pentru indici

Corecţie de 6,05% pentru acţiunile Fondul Proprietatea, la data ex-dividend

Rulaj de 66 milioane de lei, peste cel din şedinţa anterioară

Şase din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, într-o zi cu deprecieri în pieţele europene.

BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,4%, în contextul unei deprecieri ex-dividend de 6,05% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), în timp ce indicele BET-TR, ce include şi dividendele distribuite de companii, a urcat cu 0,54%.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 65,82 milioane de lei, peste cea din ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute, când lichiditatea s-a ridicat la circa 58,4 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţii mixte pentru indicii BVB în prima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână. Variaţiile au fost cuprinse între -1,93% pentru BET-FI, influenţat de data ex-dividend la Fondul Proprietatea (FP) şi 0,64% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 13,6 milioane euro, peste media anului curent. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent din piaţă principala cu o valoarea tranzacţionată de 13,9 milioane lei, în timp ce în piaţa «deal» s-au înregistrat trei tranzacţii în valoare de 8,6 milioane lei cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD). Din cadrul indicelui BET, avem doi emitenţi care au un avans de peste trei procente: Alro (ALR), 3,54% şi Transgaz (TGN), 3,33%. La polul opus, regăsim emitentul Fondul Proprietatea şi societatea Teraplast (TRP), -1,59%".

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, s-au apreciat cu 0,92%, la preţul de 2,19 lei/unitate.

Locul al doilea în topul rulajului din piaţa "regular" a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea, care au încheiat ziua bursieră la 1,165 lei/unitate, în condiţiile unor transferuri în sumă de 8,2 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13 lei, în apreciere cu 1,4%, pe fondul unei valori a schimburilor de 6,11 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Erste Group Bank (EBS), care au antrenat un rulaj 3,08 milioane de lei, ultima cotaţie a băncii austriece fiind de 116 lei, în scădere cu 2,44% faţă de cea din şedinţa anterioară.

Tranzacţiile derulate prin piaţa "deal" a cu acţiunile BRD s-au realizat la preţul unitar de 13 lei, cu 1,4% peste referinţa din piaţa "regular",

Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,43%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,04%.

Indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,24%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Prodplast" (PPL): +14,67%

2. "Alro" (ALR): +3,54%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +3,38%

4. "Transgaz" (TGN): +3,33%

5. "Aages" (AAG): +3,05%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Romcarbon" (ROCE): -6,88%

2. "Fondul Proprietatea" (FP): -6,05%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,64%

4. "Aerostar" (ARS): -3,41%

5. "Dafora" (DAFR): -2,74%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb