BVB Indicele BET a crescut cu 2,84% faţă de şedinţa precedentă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2005

Indicii bursieri au înregistrat creşteri în şedinţa de ieri. Cea mai bună evoluţia a avut-o indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece societăţi lis-tate, crescînd cu 2,84% faţă de sesiunea precedentă. Acesta a fost urmat de indicele ROTX care reflectă evoluţia cotaţiilor celor şase societăţi cu cea mai mare capitalizare bursieră şi cea mai crescută lichiditate, care a sporit cu 2,54% de la o zi la alta, în timp ce indicele care reprezintă evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF a înregistrat o creştere mai mică, respectiv de 1,09% faţă de şedinţa anterioară.

Brokerii sînt de părere că şedinţa de ieri s-a caracterizat printr-o agitaţie care s-a menţinut pe tot parcursul şedinţei. Cotaţiile au avut o evoluţie pozitivă, dintre acestea detaşîndu-se acţiunile "Compa" Sibiu (simbol CMP). Titlurile CMP au crescut cu 13,5% faţă de şedinţa anterioară, fiind urmate de acţiunile "Şantierului Naval" Orşova, care au crescut cu 11,1% de la o zi la alta.

"Şantierul Naval" Orşova şi-a bugetat un cîştig de 1,1 milioane euro pentru acest an, în creştere faţă de cel de anul trecut. Compania va distribui un dividend brut de 2.148 lei/acţiune, mai redus cu 60% faţă de cel acordat în 2003.

La prima categorie, s-a perfectat o tranzacţie specială (deal) cu acţiuni ale societăţii "Rulmentul" Braşov. Astfel, au fost transferate un număr de 2,5 milioane acţiuni ale societăţii, la preţul de 1.770 lei/acţiune, în valoare totală care a depăşit 4,4 miliarde lei.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de aproximativ 200 miliarde de lei, în creştere faţă de ziua anterioară, din care jumătate reprezintă tranzacţii cu acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare.

Revenirea de ieri pe Bursă a fost una spectaculoasă pentru acţiunile companiei "Turbomecanica". Aces-tea au înregistrat în ultima perioadă reduceri ale cotaţiei atît datorită tendinţei generale a pieţei, cît şi ca efect al rezultatelor financiare care nu au fost conform aşteptărilor investitorilor. Ieri, la închiderea şedinţei cotaţia acţiunilor a fost de 102.000 lei/acţiune, în creştere cu 9,7% faţă de sesiunea bursieră anterioară.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cel mai tranzacţionat emitent din întreaga piaţă a fost ieri "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu titlurile căruia s-au perfectat tranzacţii ce au reprezentat aproximativ un sfert din totalul general.

La închiderea şedinţei, preţul acţiunilor RRC a fost de 947 lei/acţiune, în creştere cu 7,7% faţă de sesiunea anterioară. Au fost transferate un număr de peste 52 milioane acţiuni, în valoare totală de peste 48 miliarde lei. Cel mai mare pachet transferat a cuprins 2.439.000 acţiuni, la preţul de 924 lei/acţiune. Cursul acţiunilor RRC a crescut de la începutul pînă la finalul şedinţei, înregistrînd un maxim de 948 lei/acţiune.

SIF 1 "Banat Crişana" Arad

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au înregistrat evoluţii pozitive, cu excepţia SIF 2 "Moldova" Bacău care a scăzut cu 0,9% faţă de ziua anterioară. Cel mai tranzacţionat dintre titlurile SIF a fost SIF 1. Cu acţiunile SIF1 s-au perfectat tranzacţii în valoare de peste 25 miliarde lei, iar la finalul şedinţei preţul a fost de 12.500 lei/acţiune, în creştere cu 1,6% faţă de cel precedent. La acest preţ a fost perfectată o tranzacţie cu 498.500 acţiuni spre finalul zilei. Cotaţia a cunoscut o creştere pînă la nivelul maxim de 12.800 lei, după care au existat corecţii pînă la preţul de închidere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb