BVB Indicii bursieri au recuperat ieri o parte din scăderea de miercuri

ALEXANDRA MARIŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2006

După scăderea înregistrată miercuri, piaţa a fost în creştere în şedinţa de tranzacţionare de ieri, toţi cei trei indici bursieri avînd evoluţii pozitive.

Cea mai semnificativă apreciere a avut loc în sectorul societăţilor de investiţii financiare, al cărui indice reprezentativ, BET-FI, a crescut cu 3,2%, spre deosebire de şedinţa de miercuri cînd coborîse în medie cu 4,69%. Aprecierea SIF-urilor s-a realizat pe fondul unor tranzacţii în valoare de 20 milioane RON, reprezentînd 45% din valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri la Bursa de Valori Bucureşti. Indicele BET s-a apreciat cu 1,82%, iar BET-C, care reflectă evoluţia tuturor titlurilor cotate la BVB, a înregistrat o creştere mai puternică, cu 2,16%.

Transferurile bursiere au totalizat ieri peste 45 milioane RON (circa 12,3 milioane de euro) şi s-au realizat prin rulajul a peste 63 de milioane de titluri.

Din categoria societăţilor de investiţii financiare, cele mai lichide titluri au fost SIF3 "Transilvania" cu o valoare totală de tranzacţionare de peste 6,3 milioane RON. Transferurile s-au realizat la preţuri cuprinse între 2,25 şi 2,35 RON/acţiune. Şedinţa s-a închis la preţul de 2,33 RON/acţiune, în creştere cu 2,6% faţă de ziua anterioară.

O lichiditate ridicată au avut-o şi titlurile SIF 2 "Moldova Bacău". Au fost tranzacţionate peste 2 milioane de acţiuni, valoarea totală a transferurilor ridicîndu-se la peste 5,3 milioane RON. Cotaţia acestor titluri s-a apreciat semnificativ, cu 2,9%. Din categoria societăţilor de investiţii financiare, cea mai puternică apreciere au avut-o titlurile SIF 4 "Muntenia" a căror cotaţie a crescut cu 5,1%.

Cele mai lichide titluri au fost SNP "Petrom", revenite ieri pe piaţă, a căror valoare totală de tranzacţionare s-a ridicat la 6,7 milioane RON, ceea ce reprezintă aproape 40% din totalul categoriei. Cotaţia titlurilor SNP a scăzut în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, dar a închis la un nivel de 6 RON/acţiune (în creştere cu 0,8% faţă de şedinta anterioară), cotaţie care este considerată de unii brokeri un prag psihologic.

În cadrul sectorului bancar, cele mai tranzacţionate au fost titlurile "BRD-Groupé Société Générale" (BRD) a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,6 procente, pe fondul unui rulaj de 2,5 milioane acţiuni. Totalul transferurilor realizate cu aceste titluri s-a cifrat la peste 4,7 milioane RON.

O lichiditate ridicată au avut-o şi titlurile societăţii "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Cu titlurile acestei societăţi au fost încheiate peste 400 de transferuri care s-au cifrat la o valoare totală de 2,8 milioane RON.

SIF 2 "Moldova" Bacău

Cotaţia titlurilor SIF 2 s-a apreciat cu 2,9% pe fondul unui rulaj de 2,1 milioane acţiuni. Şedinţa de tranzacţionare s-a deschis la cotaţia minimă, iar în prima jumătate a zilei a fost tranzacţionat cel mai mare volum de acţiuni (65.500 titluri) la preţul de 2,51 RON/acţiune. Acţiunile SIF 2 au atins maximul de 2,54 RON/acţiune în a doua jumătate a zilei şi au închis şedinţa în apropierea acestuia, la cotaţia de 2,53 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb