BVB Indicii fac un nou pas în faţă, pe fondul unui rulaj redus

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iunie 2022

Indicii fac un nou pas în faţă, pe fondul unui rulaj redus

BET-NG continuă să performeze în condiţiile în care sectorul energetic se bucură de cererea ridicată din partea investitorilor Acţiunile Romgaz au atins ieri un nou maxim istoric

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un context general în mare parte pozitiv pentru pieţele europene. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,26% în cea de-a treia şedinţă "verde" la rând, la 12.570 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,37%, până la 2.302 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 57,1 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de aproape 100 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu s-a realizat niciun transfer. Tranzacţiile cu acţiuni din piaţa principală s-au ridicat la 52,86 milioane de lei, din care transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) au reprezentat circa o treime. Totodată, la nivel de evoluţie a cotaţiilor, sectorul energetic şi al utilităţilor a continuat să înregistreze o evoluţie mai bună comparativ cu a întregii pieţe în condiţiile în care cererea din partea investitorilor rămâne ridicată pe fondul contextului energetic tensionat.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare în creştere. Evoluţiile au fost cuprinse între 0,26% pentru BET şi 0,67% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 11,55 milioane euro, sub media anului curent. Cel mai lichid emitent a fost Fondul Proprietatea, care a asigurat aproape o treime din rulajul zilnic. Din indicele BET, topul creşterilor a fost alcătuit din Electrica (EL) +2,74%, Transport Trade Services (TTS) +2,65% şi Nuclearelectrica (SNN) +2.10%. Doi emitenţi au înregistrat corecţii mai mari de un procent: ONE United Properties (ONE) -1,79% şi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) -1,09%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus deci de acţiunile FP, ce au cumulat un rulaj de 18,46 milioane de lei, titlurile Fondului încheind ziua la preţul unitar de 2,105 lei, în creştere cu 0,24%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,72% până la preţul de 0,4880 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,3 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au stagnat la preţul de 2,32 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 8,68 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat marginal cu 0,39% la finalul zilei, până la preţul de 51,5 lei, pe fondul unor schimburi de 6,2 milioane de lei, după ce în timpul şedinţei a atins un nou maxim de la listare de peste 52 de lei/titlu.

În acest context, indicele energetic BET-NG, ce reflectă dinamica companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a apreciat cu 0,67% - cea mai bună performanţă sectorială a zilei - până la 950,14 puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 0,28%, la 1.096 de puncte.

 Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +7,69%

2. "Electroargeş" (ELGS): +7,08%

3. "Comelf" (CMF): +3,75%

4. "Oil Terminal" (OIL): +3,47%

5. "Turism Felix" (TUFE): +3,33%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Socep" (SOCP): -9,09%

2. "Transilvania Investments Alliance" (TRANSI): -3,16%

3. "Compa" (CMP): -2,09%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,04%

5. "Biofarm" (BIO): -2,00%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb