BVB Indicii fac un pas în faţă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 noiembrie 2022

Indicii fac un pas în faţă

Rulajul este la cote de avarie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în constrast cu dinamica pieţelor europene. Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 0,38%, la 10.876 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,68%, până la 2.052 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 26,7 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 90 milioane lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Evoluţii preponderent pozitive pentru indicii BVB. BET-NG a fost singurul indice care a închis şedinţa de tranzacţionare în scădere, -0,33%, în timp ce BET-FI s-a apreciat cu 1,86%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,43 milioane euro, în uşoară scădere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de acţiunile: Sphera Franchise Group (SFG), 2,82%, Transgaz (TGN), 2,22% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 2,15%. Titlurile a doi emitenţi au avut corecţii de peste un procent: Digi Communications (DIGI), -1,64% şi Romgaz (SNG), -1,17%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 4,38 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în creştere cu 1,51%, la preţul de 17,5 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,55%, până la preţul de 0,454 lei, pe fondul unor tranzacţii de 2,59 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au scăzut cu 1,17%, la preţul de 38 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,35 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,67%, până la preţul de 1,79 lei, pe fondul unor schimburi de 2,29 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 0,39%, la 1.627 puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce grupează cele mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a urcat cu 0,53%, până la 963 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiile prezentă în Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al BVB, a crescut cu 0,56%, până la 840 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Uztel" (UZT): +14,67%

2. "Condmag" (COMI): +8,33%

3. "SIF Muntenia" (SIF4): +6,12%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +2,82%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +2,73%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Promateris" (PPL): -9,02%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -7,69%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,01%

4. "Digi Communications" (DIGI): -1,64%

5. "Zentiva" (SCD): -1,52%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Rally-ul de pe extern pare sa se fi stins, urmeaza picajul.

    1. o sa mai coboare doar putin, conjunctural, cand se confirma ca intr-adevar fedul ridica dobanda, in rest sunt prea multi bani in piata care trebuie bagati in ceva..

      Marind dobanzile Fed cheama banii "acasa". E riscant sa iei pozitii contra Fed.

      neaparat pozitii contra fed, insa nu pot sa cred in basme cu zane si picaje cand vad cati bani sunt in piata, smart dumb nu conteaza. Nu vad falimente, nu vad ITisti fara joburi platite suculent demisi, nu vad aparate bugetare sa stranga cureaua, vad doar cresteri de salarii, -20% scaderile de pana acum nu au speriat atat de tare, sigur mai e loc dar nu de picaje, job-urilor le merge prea bine, e mare cautare de oameni calificati in toate domeniile

      Pe burse primeaza partea financiara: dobanzile si profiturile, nu cea economica: somajul si salariile.

      Exista timp destul si pentru falimente si pentru somaj. Cand va fi colapsul-blocajul economic, bursele vor fi deja pe trend crescator. 

      Corect!

    La BVB se așteaptă rezultatele la T3 ptr conturarea dividendelor, ancora principala a bursei noastre. Probabil că vor fi companii ce vor acorda peste 15% randament din dividend...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb