BVB Indicii, în creştere, pe fondul unui rulaj de 9,6 milioane de euro

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2016

Indicii, în creştere, pe fondul unui rulaj de 9,6 milioane de euro

Jumătate din tranzacţii, realizate pe piaţa de obligaţiuni

Titlurile "Banca Transilvania" au condus, din nou, în topul lichidităţii

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri apreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât joi, de 43,37 milioane de lei.

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Săptămâna s-a încheiat cu o nouă creştere pentru majoritatea indicilor bursieri, singurul care a făcut notă discordantă fiind BET-FI, tras în jos de scăderea cu 1,37% a cotaţiei Fondului Proprietatea (FP). Indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 0,49%, susţinut de evoluţiile foarte bune ale Romgaz (SNG, +2%) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD, +2,87%). De asemenea, acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 0,89% în ultima zi în care mai puteau fi cumpărate acţiuni care dau dreptul la dividende şi acţiuni gratuite".

În ceea ce priveşte lichiditatea înregistrată pe bursă, raportul citat precizează: "Valoarea totală a tranzacţiilor a urcat până la 9,6 milioane de euro, însă mai mult de jumătate (5,1 milioane) a fost realizată pe piaţa de obligaţiuni. Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 4,35 milioane de euro, iar cele cu certificate aproximativ 200.000 de euro".

Lichiditatea a fost sprijinită de o tranzacţie de 22,83 milioane de lei cu obligaţiuni "Municipiul Bacău", încheiată la preţul unitar de 93 lei.

Pe piaţa "regular", clasamentul lichidităţii a fost condus, din nou, de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,85 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu acţiuni TLV a fost de 2,825 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) au crescut cu 0,33%, la 12,26 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,77 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni BRD de 2,25 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 9,31 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor SNG, cu un rulaj de 2,23 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu acţiuni SNG a fost de 23 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie de 1,96 milioane lei, cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,83 lei, cotaţia TLV apreciindu-se cu 1,07%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,4%, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,21%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,47%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,11%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb