BVB Indicii încheie mixt penultima şedinţă de tranzacţionare din săptămână

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 august 2020

Indicii încheie mixt penultima şedinţă de tranzacţionare din săptămână

Rulaj de 31,6 milioane de lei, sub cel din şedinţa anterioară

Patru din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis cu creşteri modeste penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, de până în 0,2%, în timp ce indicii BET-FI (-0,43%), BET-BK (-0,17%) şi BET-NG (-0,03%) au încheiat ziua cu scăderi, iar ceilalţi doi indici au terminat ziua în stagnare. Lichiditatea s-a ridicat la 31,6 milioane de lei, din care rulajul pieţei principale de acţiuni a fost de 22,54 milioane de lei.

Pe lângă structurate, care au dat 2,67 milioane de lei la rulajul zilei, titlurile de stat Fidelis, listate săptămâna trecută la BVB, au cumulat o valoare a trazacţiilor pentru toate cele trei tranşe de peste 5,7 milioane de lei, cel mai mare aport fiind avut de cele în euro, pentru care s-au înregistrat schimburi de 4,15 milioane de lei.

Evoluţia de la Bucureşti a fost în mare în divergenţă faţă de cea din Europa de Vest şi din regiune, dar în linie cu secvenţa fără direcţie clară din această vară de la BVB. Practic, în Europa, reperele principalelor pieţe dezvoltate au cunoscut scăderi puternice în şedinţa de ieri, cuprinse între 1,2% şi 1,6%, în timp ce în Statele Unite, după primele ore de tranzacţionare, indicii afişau un tablou mixt, cu Dow (-0,13%) şi S&P 500 (+0,01%) în consolidare şi cu indicele tehnologic Nasdaq Composite (+0,49%) în creştere. Sectorul tehnologic a mers mai bine după crahul pandemic pe fondul impactului mai mic al crizei şi intrării în piaţă a unui val de traderi noi de retail.

La Bucureşti, indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,17%, în timp ce indicele compozit BETPlus a cunoscut o apreciere similară. Declinul mai pronunţat al BET-FI s-a datorat scăderii generale la nivelul cotaţiilor SIF, acestea variind între -1,52% pentru SIF Moldova (SIF2) şi -0,27% pentru SIF Transilvania (SIF3). Cotaţia SIF Banat - Crişana (SIF1) s-a depreciat cu 0,90% pe un rulaj în valoare de 291.118,75 de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii mixte în şedinta de azi (ieri - n.r.). Variaţiile au fost cuprinse între -0,43% pentru BET-FI şi 0,17% în cazul indicelui BET. Valoarea tranzacţiilor a fost de 6,5 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 6,7 milioane lei. Din indicele BET, Purcari Wineries (WINE) a înregistrat cea mai bună evoluţie, cu o creştere de 2,70%. Teraplast (TRP) este singurul emitent (din BET) cu o depreciere de peste un procent, respectiv -1,39%".

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au strâns practic cel mai mult din rulaj, care a fost concentrat în mare parte pe trei titluri. SNP a coborât astfel cu 0,45%, la preţul de 0,334 lei.

Pe treapta a doua a clasamentului valorii tranzacţionate s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au urcat cu 0,41%, la preţul de 1,235 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 5,05 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au cumulat transferuri de 5,04 milioane lei, cotaţia instituţiei de credit având un avans de 0,47%, la 2,16 lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat şi ele uşor, cu 0,18%, la preţul de 28,5 lei, valoarea tranzacţiilor cu titlurile producătorului de gaze fiind de 1,13 milioane lei. Aceştia patru sunt singurii emitenţi care au cumulat transferuri mai mari de 1 milion de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +14,55%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +3,13%

3. "Dafora" (DAFR): +2,99%

4. "Purcari Wineries" (WINE): +2,70%

5. "Patria Bank" (PBK): +2,38%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -5,23%

2. "Turism Felix" (TUFE): -2,89%

3. "Cemacon" (CEON): -2,65%

4. "Transilvania Construcţii" (COTR): -2,03%

5. "Artego" (ARTE): -1,69%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb