BVB Indicii schiţează o mişcare de revenire

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 octombrie 2022

Indicii schiţează o mişcare de revenire

Prime Transaction: "Peste 91% din lichiditate a fost asigurată de listarea obligaţiunilor Banca Comercială Română"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un mediu marcat de aprecieri consistente în pieţele de acţiuni europene. Indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o creştere de 1,77%, la 10.994 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,77%, până la 47.626 de puncte. Este a doua sesiunea de creşteri pentru indici, după căderea severă din ultimele săptămâni.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Trendul de revenire continuă în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Evoluţiile au fost cuprinse între 0,66% pentru BET-NG şi 1,94% în cazul indicelui BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost de 73,9 milioane euro, peste media anului curent. Peste 91% din lichiditate a fost asigurată de listarea obligaţiunilor Banca Comercială Română (BCR28C). Din indicele BET, notăm avansul acţiunilor societăţilor: TeraPlast (TRP), 8,78%, Transport Trade Services (TTS), 4,95% şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), 4,59%. Titlurile Transgaz (TGN) au fost singurele care au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere, de 2,14%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 5,64 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în creştere cu 3,63%, la preţul de 17,68 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,15%, până la preţul de 0,44 lei, pe fondul unor tranzacţii de 4,18 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea, ce s-au apreciat cu 0,92%, la 1,76 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,68 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,12%, până la preţul de 40,4 lei, pe fondul unor schimburi de 1,57 milioane de lei.

Prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Indicele compozit BETPlus a urcat cu 1,79%, la 1.641 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce grupează cele mai tranzacţionate 30 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,6%, până la 971 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a crescut cu 1,78%, la 851 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electrocontact" (ECT): +9,09%

2. "TeraPlast" (TRP): +8,78%

3. "Romcab" (MCAB): +5,36%

4. "Romcarbon" (ROCE): +4,97%

5. "Transport Trade Services" (TTS): +4,95%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comcm" (CMCM): -14,77%

2. "Condmag" (COMI): -8,33%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): -4,70%

4. "Zentiva" (SCD): -4,21%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,45%

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Se împuținează vânzătorii dispuși să ofere ieftin acțiuni "productive"!

    Găina cu ouăle de aur nu se vinde! ;) 

    Au vandut strainii disperati si au ramas romanii si fondurile de pensii. Nu are cine sa mai vanda.

    Daca va uitati la SNG a scazut pana la 38.65 dupa care iar in sus la 40, 41.

    In martie era pe la 32, asa ca sa luam acum, sa mai asteptam o cadere cu intalnirile FED si alegerie din noiembrie? 

    1. Daca așteptăm până după publicarea rezultatelor la t3 posibil ca SNG sa o ia vertiginos in sus. Calculele brokerilor sunt in jur de 9 lei profit pe acțiune în 22. Dividendul posibil in jur de 5+ lei. Cine are acțiunea pe termen lung ptr dividende nu va vinde pentru următorii cel puțin 10 ani, știind că producția de gaz va creste la Romgaz (Caragele și Neptun Deep), previziunile unui profit anual în creștere va fi de așteptat.

      Personal am o parte importanta din portofoliu pe energie (producție) și voi rămâne pe acest sector pe long time.

      Succes! 

      SNG ul trebuie avut în portofoliu daca se urmărește investiția cu un venit anual pasiv prin dividende. Cred că este in top trei la BVB la acordarea de dividende.

      Dividend chiar 75% ca si anul asta. Asta daca nu vedem dividend special pana la sfarsitul anului.

    Ne mai amețesc ăștia de la BNR cu dobândă cheie!

    1. Dobânda cheie de gat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb