BVB Investitorii aşteaptă rezultatele semestriale ale emitenţilor

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2005

Piaţa a fost destul de amorţită în cursul sesiunii bursiere de ieri, susţin brokerii. Nu s-au înregistrat variaţii mari ale cotaţiilor, iar valoarea tranzacţionată a fost de doar 6,3 milioane RON, din care 12.192 RON au reprezentat transferurile cu obligatiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 80 de obligaţiuni municipale Oradea, la acelaşi preţ ca principalul.

Indicii bursieri au înregistrat aceeaşi evoluţie ca cea din ziua precedentă. Mai exact, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la Bursă a crescut cu doar 0,38%, în timp ce indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a depreciat cu 0,59% comparativ cu sesiunea anterioară. Brokerii sînt de părere că pe piaţă s-a instalat aşteptarea, cu toate că multe dintre preţurile acţiunilor sînt foarte atractive pentru cumpărători. Totuşi, se pare că investitorii aşteaptă rezultatele semestriale ale emitenţilor înainte să ia o hotărîre.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom". Cu titlurile SNP s-au perfectat tranzacţii în sumă de peste un milion de RON, la un volum transferat de peste 2,5 milioane de acţiuni. Preţul la finele şedinţei de tranzacţionare a fost de 0,4150 RON/acţiune, în creştere cu 0,7% faţă de ziua precedentă. În prima parte a zilei, cursul acţiunilor a urcat pînă la nivelul maxim al zilei de 0,4190 RON/acţiune, urmînd apoi o corecţie pînă la nivelul de închidere.

La aceeaşi categorie, un alt emitent care a prezentat o lichiditate bună a fost Banca Transilvania. Cu acţiunile băncii au fost efectuate tranzacţii însumînd 754.605 RON, fiind transferate peste 1,7 milioane acţiuni. Cotaţia la finele şedintei a fost de 0,7700 RON/acţiune, în scădere cu 0,7% faţă de ziua anterioară. Numărul de acţiuni subscrise de către acţionarii băncii înscrişi la data de 29 aprilie a depăşit 131 milioane titluri, rămînînd circa două milioane acţiuni nesubscrise. În acest sens, reprezentanţii băncii au hotărît să lanseze o ofertă publică de vînzare adresată la mai puţin de 100 de investitori, persoane fizice şi juridice, la un preţ de 0,41 RON/acţiune şi o primă de subscriere de 0,31 RON.

Categoria SIF a fost caracterizată ieri de corecţii ale cotaţiilor, trei din cele cinci societăţi de investiţii avînd preţurile la finalul zilei în scădere, iar celelalte două fără modificări faţă de ziua anterioară. Rulajul total al tranzacţiilor SIF a fost de peste 2,5 milioane RON, respectiv o treime din totalul bursier.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Valoarea tranzacţionată în cadrul şedinţei de ieri a fost de aproximativ 344.000 RON, la un volum transferat de peste 4,5 milioane acţiuni. În partea a doua a sesiunii bursiere au avut loc cumpărări succesive de acţiuni ale căror volume au fost mai mari, ceea ce a condus la atingerea maximului zilei de 0,0770 RON/acţiune. Totuşi, spre final, au existat corecţii ale preţului pînă la închiderea şedinţei. Preţul de închidere a fost de 0,0758 RON/acţiune, în creştere cu doar 0,1% faţă de cel din şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb