BVB Investitorii au cumpărat mai mult acţiunile băncilor şi SIF-urilor

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2004

Prima şedinţă bursieră a aces-tui an a continuat tendinţa ascendentă înregistrată în ultima lună a anului trecut. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, toţi cei trei indici bursieri au în-cheiat sesiunea de ieri la un nou maxim istoric. Indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi cotate la prima categorie a Bursei, s-a apreciat ieri cu 4,05%, iar indicele compozit a crescut cu 2,63%. Cel mai mult s-a apreciat indicele celor cinci SIF-uri, care a depăşit cu 4,25% nivelul de la sfîrşitul lui 2003.

Brokerii susţin că prima oră a şedinţei de ieri tendinţa cotaţiilor a fost puternic ascendentă, o evoluţie foarte bună fiind înregis-trată de acţiunile societăţilor din sectorul financiar. Interesul investitorilor pentru titlurile băn-cilor şi ale SIF-urilor a fost determinat, spun brokerii, de faptul că acestea au acordat în fiecare an dividende. Deşi tendinţa de creştere era aşteptată de brokeri, amplitudinea aces-tora a fost neaşteptată. Investitorii au cumpărat ieri acţiunile societăţilor din domeniul financiar direct la preţurile mari cerute de vînzători, au afirmat bro-kerii. Faptul arată că interesul investitorilor pentru dividende se menţine ridicat, au fost de părere brokerii.

Valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 45,53 miliarde de lei, cea mai mare pondere avînd-o trans-ferurile realizate cu titlurile SIF (57,8%). Dintre acţiunile SIF cele maai lichide au fost SIF "Moldova" (cu aproape 3 milioane de acţiuni tranzacţionate) şi SIF "Oltenia" cu peste 3 milioane de titluri.

"Azomureş" Tîrgu Mureş

Încă din primele minute ale şedinţei de ieri, cursul acţiunilor "Azomureş" a crescut pînă la maximul posibil de variaţie la BVB (15%). Brokerii au precizat că investitorii au cumpărat ac-ţiunile societăţii la 3.200 lei/ac-ţiune de la deschiderea şedin-ţei, la un moment dat fiind achiziţionate toate acţiunile exis-ten-te la vînzare. Brokerii sînt de părere că evoluţia ascendentă a preţului acţiunilor AZO era aş-teptată, după comunicarea raportului de subscriere. Faptul că "Broadhurst Investments" şi "Lindsell Enterprises" nu au subscris în cadrul majorării capitalului social a făcut titlurile AZO mai atractive. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor AZO ar mai putea creşte cu maxim 10%, avînd în vedere rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului trecut.

"Antibiotice" Iaşi

Preţul acţiunilor "Antibiotice" a crescut ieri pînă la 2.350 lei/acţiune, pe fondul unei cereri ridicate. Lichiditatea titlurilor producătorului ieşean de medicamente a fost ridicată, ieri fiind tranzacţionate 130.160 de titluri. Ultima tranzacţie cu ac-ţiunile "Antibiotice" a fost realizată la 2.300 lei/acţiune, preţ cu 2,2% peste cel înregistrat în ultima şedinţă a anului trecut.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Interesul ridicat la investitorilor pentru acţiunile societăţilor din sectorul financiar a dus la atingerea unui nou prag psihologic pentru acţiunile BRD. Cotaţia acestora a crescut ieri pînă la 21.300 lei/acţiune, preţ la care a fost încheiată şi ultima tranzacţie. Apreciarea cotaţiei titlurilor BRD, cu 7%, a fost considerată de brokeri mare, în condiţiile în care lichiditatea s-a menţinut ridicată (aproape 400.000 de titluri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb