OCTOMBRIE ÎN CIFRE BVB - la cele mai severe scăderi pentru indici, de la prăbuşirile din martie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2020

BVB - la cele mai severe scăderi pentru indici, de la prăbuşirile din martie

Declin de 5,52% pentru BET şi de 7,07% în cazul BET-FI SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia şi-au impus oamenii la conducerea SIF Oltenia; Tudor Cirezu nu mai face parte din noul Consiliu

Octombrie a adus cele mai mari scăderi pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de la prăbuşirile din martie, când piaţa era lovită de valul de vânzări în panică dat de perspectivele sumbre a economiei mondiale în urma răspândirii pandemiei de Covid-19 în întreaga lume.

Indicele fanion BET, reperul pieţei noastre de capital, a coborât cu 5,52%, în octombrie, la 8.510,37 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 5,5%, până la 1.274,31 de puncte.

Deprecieri pe linie pentru indicii principali din Statele Unite şi din Europa

A fost un parcurs relativ asemănător cu cel al pieţelor externe, indicii principalelor burse din Europa şi Statele Unite marcând deprecieri semnificative în octombrie, într-un mediu marcat de creşterea numărului de cazuri de Covid-19, apropierea alegerilor prezidenţiale şi discuţiile pentru un nou pachet de stimulare a economiei în SUA sau impunerea de noi restricţii în unele ţări europene pentru limitarea pandemiei.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 4,61%, în vreme ce S&P 500 s-a depreciat cu 2,77%, iar Nasdaq Composite a avut un declin de 2,29%, într-o lună pe parcursul căreia au fost atinse succesiv noi recorduri ale numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

În Europa, continent ce se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, indicele STOXX 600 a coborât cu 5,19%, în octombrie, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a scăzut cu 9,44%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze reculul a fost de 4,92%.

Este contextul internaţional ce a contaminat şi piaţa noastră de capital care se află, de la finele lunii septembrie, în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell.

Astfel, BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat în octombrie cu 5,98%, la 761,89 de puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 4,79%, până la 1.620,48 de puncte.

Băncile - lovite de perspectivele deteriorate ale revenirii economice

Sectorul bancar a fost puternic lovit de perspectivele în deterioare ale revenirii economice. Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 12,46%, luna trecută, la 11,38 lei, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV), emitent ce a distribuit în octombrie dividendele aferente profitului din 2019 şi zece acţiuni gratuite la 100 deţinute, s-au depreciat cu 12,09% (luând în calcul preţurile ajustate cu majorarea de capital, conform datelor furnizate de investing.com), până la 1,89 lei.

După bănci, în topul scăderilor din indicele BET în octombrie se află acţiunile Purcari Wineries (WINE), titlurile producătorului de vinuri din Republica Moldova înregistrând un declin de 9,91%, luna trecută, până la 20,9 lei. Industria HoReCa, de care activitatea companiei este puternic legată, este puternic afectată de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei. Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), celălalt emitent din indice ale cărui operaţiuni sunt dependente de HoReCa, s-au depreciat cu 7,69%, în octombrie, până la 12 lei, minim istoric.

Recul de 4,49% pentru indicele BET-NG

Şi sectorul energetic a fost lovit luna trecută, toate cele trei companii energetice din indicele principal de la BVB şi cu pondere importantă în BET-NG, cunoscând scăderi, luna trecută.

Cea mai pronunţată s-a manifestat în cazul Romgaz (SNG), titlurile producătorului de gaze naturale având un declin de 9,49%, la 25,75 de lei. Compania estimează că în acest an va avea un profit cu circa 25% mai mic decât cel prevăzut în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat iniţial, scădere apărută îndeosebi pe fondul efectelor pandemiei.

La finele lunii trecute Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat că Statul Român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, conform Agerpres.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 6,57%, până la 0,313 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent cu scadenţa în ianuarie 2021 a coborât cu 8,52%. Grupul a raportat un rezultat negativ de 41 milioane de lei, pentru trimestrul al treilea al anului, pierderea provenind din reevaluarea activelor.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 4,58%, la 15,84 lei, în octombrie. Luna trecută, autorităţie române şi cele din Statele Unite au semnat un acord de cooperare pentru extinderea capacităţii centralei nucleare de la Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii I.

Spre deosebire de companiile din energie, cu excepţia Conpet (COTE), acţiunile companiilor de utilităţi, domeniu rezilent în perioade de criză, au cunoscut creşteri, în luna recent încheită.

Acţiunile Transelectrica (TEL), s-au apreciat cu 3%, la 24 de lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) au avut un avans de 2,3%, până la 11,1 lei.

La jumătatea lunii octombrie, instanţa a aprobat procesul de fuziune prin absorbţie a celor trei societăţi de distribuţie din cadrul Grupului Electrica, fuziune ce îşi va produce efectele la finalul zilei de 31 decembrie 2020.

Titlurile Trangaz (TGN) s-au apreciat cu 0,35%, luna trecută, la 285 de lei, în vreme ce acţiunile Conpet s-au depreciat cu 3,31%, până la 73 de lei, continuând perioada de volatilitate redusă manifestată de la începutul verii, după data ex-dividend.

Per ansamblu, luna trecută, indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia acţiunilor companiilor energetice şi de utilităţi a avut un declin de 4,49%, la 628,46 de puncte.

Creşteri de 8,04% pentru Digi şi de 4,84% în cazul TeraPlast

La capitolul creşteri iese în evidenţă evoluţia titlurilor Digi Communications (DIGI), care au urcat în octombrie cu 8,04%, la 33,6 lei, volumele ridicate de la finele lunii indicând către prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Acţiunile TeraPlast (TRP) au avut o apreciere de 4,48%, luna trecută, până la 0,42 de lei, într-o lună la finalul căreia producătorul de materiale de construcţii a raportat un profit net de 60,28 milioane de lei pentru primele trei trimestre ale lui 2020, cu 78,6% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, conducerea companiei a propus distribuirea sumei de 45,32 milioane de lei ca dividende, echivalentul unui dividend pe acţiune de 0,026 lei, ceea ce raporatat la cotaţia TRP de la finele lunii oferă un randament brut de circa 6,2%.

Cu o creştere de 8,57% în octombrie, la 0,684 lei, acţiunile Bittnet Systems (BNET) au avut cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT, în care au fost incluse recent, după transferul din piaţa AeRO. La finele lunii trecute, cehii de la Wood & Company au dat un preţ ţintă de 0,973 lei/acţiune în următoare douăsprezece luni pentru acţiunile BNET, echivalentul unei creşteri de 42,2% faţă de ultima cotaţie din octombrie.

Scădere de 16,03% pentru acţiunile SIF Transilvania, în contextul înregistrării date ex-dividend

SIF-urile au cunoscut scăderi pe linie, luna trecută, cel mai pronunţat declin fiind înregistrat de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au coborât cu 16,03%, la 0,33 lei, depreciere dată parţial de scăderea de 9,74% din 5 octombrie, data ex-dividend pentru distribuţia de 0,0355 lei/unitate.

La polul opus, cea mai mică scădere, de 6,25%, a fost înregistrată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au încheiat luna la 1,2 lei/titlu. În data de 30 octombrie, acţionarii SIF-ului din Bacău au aprobat schimbarea denumirii din Societatea de Investiţii Financiare Moldova în Evergent Investments, modificare ce are nevoie de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a intra în vigoare.

După mai bine de un an de încercări, la finele lunii trecute, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au reuşit să îşi impună oamenii la conducerea SIF Oltenia (SIF5) după ce, în data de 12 octombrie, acţionarii au decis revocarea a patru din cei cinci administratori, în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu, singurul membru al Consiliului ce a rămas în funcţie fiind vicepreşedintele Cristian Buşu.

Noul Consiliu, votat în 29 octombrie, este format din Cristian Buşu, acum preşedinte, Sorin-Iulian Cioacă, vicepreşedinte, şi membrii Mihai Trifu, Adrian Andrici şi Codrin Matei.

A fost o luptă presărată cu acţiuni în instanţă de ambele părţi care sunt încă în derulare, adunări ale acţionarilor paralele şi acuzaţii de acţiune concertată a SIF1, SIF4 împreună cu un mănunchi de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii de cele două SIF-uri, dar care a fost respinsă de către ASF, ce nu a răspuns temeiurilor invocate în acest sens de fosta conducere a SIF5 şi de alţi actori din piaţă.

Luna trecută, acţiunile SIF Oltenia, societate care nu are aprobate situaţiile financiare ale anului trecut, au scăzut cu 11,79%, la 1,72 lei.

Per ansamblu, în octombrie, indicele financiar BET-FI, s-a depreciat cu 7,07%, până la 39.080,17 puncte, cea mai mare scădere din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB.

În noiembrie majoritatea companiilor de la bursa noastră îşi vor publica rezultatele aferente primelor nouă luni, poimâine BRD urmând să se prezinte în faţa investitorilor cu situaţia primelor trei trimestre ale anului. Zilele de 12 şi 13 ale lunii vor fi cele mai aglomerate din punctul de vedere al raportărilor.

În plan extern, cel mai important eveniment este legat de alegerile din Statele Unite, unde în cursa pentru Casa Albă sunt înscrişi actualul preşedinte republican Donald Trump şi democratul Joe Biden. În opinia analiştilor, contestarea alegerilor este scenariul cel mai nefavorabil pieţelor pe termen scurt, deoarece induce şi mai multă incertitudine ceea ce nu este deloc pe placul investitorilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au avut catig escrocii la sif5.

    N-a zis Citu ca economia a decolat in V?

    1. A noastra dar a altora?

      A decolat in jos...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb