BVB Lichiditate de numai 16 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iunie 2020

Lichiditate de numai 16 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Declin de 0,49% pentru BET-FI, singurul indice în creştere

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au apreciat în şedinţa de tranzacţionare de ieri, evoluţie în ton cu cea din pieţele europene, care au avut în ansamblu un debut de săptămână pozitiv şi a celor din Statele Unite, ce afişau creşteri, în prima parte a şedinţei de tranzacţioare.

BET, cel celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,26%, în timp ce BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 0,15%.

Valoarea tranzacţiilor a fost de numai 16,16 milioane de lei, atât sub cea din şedinţa anterioară cât şi sub media zilnică a anului, de 51,25 milioane de lei, în contextul în care prin piaţa "deal" nu a avut loc niciun transfer.

Echipa de la Prime Transaction a apreciat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au închis prima şedinţa de tranzacţionare din săptămână cu evoluţii preponderent pozitive. Cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele BET-NG, ce a urcat cu 0,27%, în timp ce la polul opus, BET-FI a fost singurul indice pe minus, cu o scădere de 0,49%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 3,3 milioane euro, lichiditatea nereuşind să depăşească această zona de minime. Avem doar trei emitenţi care au avut tranzacţii totale ce au depăşit pragul de un milion de lei: Fondul Proprietatea (FP) - 3,62 milioane, Banca Transilvania (TLV) - 2,46 milioane lei şi Romgaz (SNG) cu 1,35 milioane. Din cadrul indicelui BET, OMV Petrom (SNP) a înregistrat cea mai mare apreciere, de 1,25%. La polul opus, Alro (ALR) s-a corectat cu 2,11%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţionate a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea care au stagnat la preţul de 1,255 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile Banca Transilvania, care au încheiat ziua bursieră în creştere cu 0,24%, la 2,105 lei/acţiune, podiumul fiind completat de acţiunile Romgaz, ce au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 31,9 lei, în depreciere cu 0,31%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Erste Group Bank (EBS), care au antrenat un rulaj 0,98 milioane de lei, ultima cotaţie a băncii austriece listată secundar la Bucureşti fiind de 102,5 lei, în creştere cu 1,99%.

Indicele compozit BET Plus a avut un avans de 0,25%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,09%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,48%

2. "Sinteza" (STZ): 3,33%

3. "Oil Terminal" (OIL): +1,99%

4. "Erste Group Bank" (EBS): +1,99%

5. "Antibiotice" (ATB): +1,92%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sif Hoteluri" (CAOR): -14,62%

2. "Transilvania Constructii" (COTR): -10,71%

3. "Socep" (SOCP): -6,36%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -6,36%

5. "Electromagnetica" (ELMA): -4,32%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb