BVB Lichiditate scăzută

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2012

Lichiditate scăzută

Indicii bursieri au încheiat şedinţa de ieri cu variaţii mixte, situaţie normală pentru această perioadă, în opinia lui Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest" Focşani, având în vedere că marii investitori încă nu şi-au făcut încă apariţia pe piaţă.

Lichiditatea scăzută a fost influenţată de evoluţia pieţelor internaţionale, ne-a mai precizat domnia sa.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat: "Pe pieţele internaţionale, notăm întoarcerea, pentru moment, a sentimentului investitorilor, după ce indicatorul care măsoară variaţia estimată a numărului de persoane angajate în SUA în luna precedentă, excluzând administraţia publică şi agricultura, a înregistrat o valoare peste aşteptări. Un alt factor care a mişcat azi (n.r. ieri) pieţele este deprecierea monedei europene, cotaţia coborând sub 1,28 dolari pentru un euro, înregistrând astfel un minim al ultimelor 16 luni".

În şedinţa de ieri, au fost tranzacţionate 18,011 milioane de acţiuni în valoare de 10,575 milioane de lei (2,436 milioane de euro)

Indicele principal al pieţei, BET, a încheiat ziua în creştere cu 0,02% faţă de miercuri, la 4.343 puncte, iar BET-C, indicele care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor lis-tate pe piaţa reglemetată, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,22% faţă de şedinţa precedentă, ajungând la 2.626 puncte.

Companiile din domeniul energetic au plasat indicele BET-NG la 616 puncte, în creştere cu 0,60%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea (FP) a încheiat ziua în scădere cu 1,61% faţă de miercuri, la 19.260 puncte.

Cu acţiunile FP au fost efectuate 240 de tranzacţii, în valoare de 2,942 milioane de lei. Cotaţia FP a încheiat şedinţa în scădere cu 0,46%.

Simion Tihon este de părere că, deşi la final au închis în scădere, titlurile Fondul Proprietatea au atins pragul de 0,44 lei/acţiune, semn că problema procesului în care este implicat Fondul, începe să fie uitată.

În cursul zilei de ieri au fost efectuate 1.216 de tranzacţii cu titlurile societăţilor de investiţii, în valoare de 6,847 milioane de lei.

"O altă companie care a surprins pozitiv este "Transgaz", aceasta marcând o creştere de 2,83%, până la pragul de 229,3 lei/ acţiune, o motivaţie fiind posibilitatea ca transportatorul de gaze să acorde un dividend cu randament ridicat", ne-a mai declarat Simion Tihon.

Cu titlurile combinatului chimic "Oltchim" (simbol OLT) au fost efectute 137 de tranzacţii în valoare de 242.247 lei, la un preţ în creştere cu 14,9% faţă de ziua precedentă.

Şi compania "Electroargeş" Curtea de Argeş (simbol ELGS) a încheiat şedinţa de ieri în creştere cu 15% faţă de ziua precedentă, cu titlurile ELGS fiind efectuate 102 tranzacţii în valoare de 75.247 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb