Şedinţa de ieri s-a caracterizat printr-o lichiditate scăzută, în ton cu cea din prima şedinţă a săptămînii, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la numai 16,4 milioane RON.
Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest Focşani", pune lichiditatea redusă şi pe baza scăderilor care au marcat cotaţiile principalilor emitenţi, considerînd că o parte din vînzători au ales să aştepte o revenire generalizată a pieţei. Brokerul citat a caracterizat şedinţa de ieri ca fiind lipsită de evenimente semnificative, cu uşoare deprecieri la nivelul celor trei indici bursieri. Ordinele de vînzare au dominat piaţa încă de la deschidere, cu precădere în sectorul societăţilor de investiţii financiare, cotaţiile înregistrînd o depreciere medie de 2,35%. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe Bursă, a pierdut -1,6%, în timp ce indicele BET-C s-a diminuat cu -1,26%.
Analiştii "Prime Transaction" susţin că evoluţii similare au fost înregistrate ieri şi pe pieţele de capital din Ungaria, Cehia, Polonia.
Cursul acţiunilor "SNP Petrom" a evoluat distinct faţă de trendul general al pieţei de ieri, înregistrînd o apreciere a cotaţiei cu 1%. Au fost transferate peste 4 milioane de titluri, la preţul mediu de 0,51 RON/acţiune. Analiştii susţin că evoluţia cursului SNP nu este surprinzătoare, întrucît unii inves-titori au ales să profite de deprecierea cotaţiei cu 2,9% din prima şedinţă a acestei săptămîni. În ultimele zile, cursul acţiunilor SNP s-a apreciat cu peste 15%, recuperînd aproape jumătate din scăderea acumulată pe parcursul lunii mai. În contrast, cursul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" a pierdut 3,4%, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 0,0791 RON/acţiune.
Investitorii şi-au îndreptat ieri atenţia cu precădere către acţiunile "Banca Transilvania", banca menţinîndu-şi poziţia de cel mai lichid emitent al ultimelor şedinţe bursiere. Transferurile perfectate cu acţiuni TLV s-au cifrat la peste 2,3 milioane RON, în condiţiile unei deprecieri de -1,7% a cotaţiei bursiere. Înainte de finalul şedinţei, în piaţă a apărut un ordin de vînzare mai mare, de peste 500.000 de acţiuni, tranzacţiile încheindu-se la preţul de 0,9 RON/acţiune. Cotaţia titlurilor celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar, "BRD- Groupe Societe Generale" a pierdut -2,4%, păstrînd trendul descendent pe care s-a situat în prima şedinţă a acestei săptămîni.
Sectorul acţiunilor SIF a fost dominat în principal de scăderi ale cotaţiilor, cauzate de o slabă susţinere la cumpărare, fenomen care a caracterizat ieri întreaga piaţă. Cea mai puternică depreciere a suferit-o cursul acţiunilor SIF1 "Banat Crişana", care a pierdut 3% comparativ cu şedinţa de luni. Chiar dacă la deschidere cotaţia SIF1 s-a situat pe o pantă ascendentă, trendul general al pieţei, precum şi ordinele de vînzare apărute în a doua jumătate a zilei au determinat această depreciere puternică a cursului, pînă la 1,94 RON/acţiune.
• "Silcotub" Zalău
Cursul acţiunilor SLC a făcut excepţie de la evoluţia întregii pieţe, înregistrînd o apreciere de 3,9%, pe fondul unui rulaj de 19.000 de acţiuni. Ultima tranzacţie a zilei s-a încheiat la preţul de 27 RON/acţiune, plasînd societatea printre cele mai lichide de la a doua categorie a pieţei, cu o valoare totală a transferurilor de 540.000 RON/acţiune.