BVB Mai mult de două treimi din rulaj, asigurat de Banca Transilvania

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 ianuarie 2019

Mai mult de două treimi din rulaj, asigurat de Banca Transilvania

Epopeea efectelor OUG 114 asupra cotaţiilor BVB continuă

Depreciere de 9,58% pentru Banca Transilvania şi 6% pentru BRD

Prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost marcată de o nouă prăbuşire a cotaţiilor principalelor acţiuni listate pe panoul principal de la BVB, cele mai mari deprecieri fiind avute de societăţile financiar-bancare de la bursa autohtonă, asta în urma declaraţiilor apărute în spaţiul public cu privire la modul de calcul şi plată a taxei pe active aplicată băncilor.

Vânzarea în panică s-a extins şi la companiile din energie, care au consemnat deprecieri cuprinse între 4,4% pentru Nuclearelectrica (SNN) şi 1,72% pentru OMV Petrom (SNP).

Circa 73,17% din rulajul zilei de ieri, respectiv 82,14 milioane de lei, a fost dat de tranzacţiile cu titlurile Banca Transilvania (TLV), iar doar trei dintre emitenţii listaţi la BVB au înregistrat aprecieri ale cotaţiei.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, astfel: "Indicii BVB au înregistrat o nouă sesiune de scăderi ample. Indicele BET a coborât azi (n.r. ieri) cu 4,23%. Săptămâna a debutat cu scăderi semnificative, în primul rând în sectorul bancar. Din cele 82 milioane de lei - valoarea totală a tranzacţiilor de azi (n.r. ieri), 60,8 milioane lei reprezintă tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania.  De altfel, acţiunile TLV au fost şi cele care au scăzut cel mai mult din cadrul BET, înregistrând o depreciere de 9,58%. Acestea au fost urmate de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu o scădere de 6%. Nicio companie din BET nu a crescut în şedinţa de azi (n.r. ieri), cea mai bună evoluţie fiind a titlurilor MedLife (M) care au reuşit să închidă în stagnare".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,718 lei/acţiune, pe fondul unor transferuri în valoare de 60,8 milioane de lei. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 10,34 lei, cu 6% sub referinţă, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 5,81 milioane de lei.  

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,863 lei, înregistrând o scădere de 1,6%, pe fondul unei valori transferate de 3,41 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 27,9 lei/titlu, în scădere cu 2,32%, în contextul unui volum de 1,91 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o singură tranzacţie, cu titlurile BRD, care a fost încheiată la preţul unitar de 10,36 lei, cu 5,82% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 1,03 milioane de lei.

Indicele BETPlus, care include în structura sa cele mai lichide 40 de acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o retragere de 4,24%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o scădere similară, de 4,03%, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus FP, a înregistrat cea mai redusă depreciere, de 2,69%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Oltchim" (OLT): +14,76%

2. "Electroputere" (EPT): +11,11%

3. "Grupul Industrial Electrocontact" (ECT): +3,03%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Bermas" (BRM): -12,5%

2. "Banca Transilvania" (TLV): -9,58%

3. "Alro" (ALR): -7,63%

4. "Altur" (ALT): -6,94%

5. "Socep" (SOCP): -6,54%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... gogoasha umflata cu pompa TLV se sparge violent si va scadea sub valoarea nominala ... PAZEA !!!!

    TLV este o actiune de doi lei care in prezent se vinde la un leu cinzeci... Cumparati... pana in 2025 va scoateti parleala. In decembrie TLV era 2.35 lei deci scadere africana de 34%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb