Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 16,21 milioane de lei (3,58 milioane de euro).
Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Volumele, undeva la 3,6 milioane de euro, au fost mai mici faţă de alte zile ale săptămânii trecute, pe fondul unei uşoare creşteri a indicilor bursieri, de mai puţin de jumătate de procent, oarecum în ton cu evoluţiile de pe pieţele externe, unde nu a existat o variaţie consistentă a indicilor astăzi (ieri, n.r.). În continuare, rămân în top titlurile «Banca Transilvania», pentru că şi în această săptămână se pot achiziţiona acţiuni pentru dividend şi acţiuni gratuite, urmate, la mare distanţă, de cele ale «Romgaz» şi «Fondul Proprietatea». Din păcate, volumul «Fondul Proprietatea», aflat astăzi (ieri, n.r.) sub 1 milion de lei, este unul neobişnuit având în vedere zilele în care emitentul era pe prima poziţie ca şi lichiditate".
Domnia sa a concluzionat: "În continuare nu există o lichiditate suficientă pe bursă şi nici nu au fost evenimente care să facă piaţa să se agite. Per ansamblu, piaţa a fost uşor pozitivă, putem spune că a fost atins un echilibru, dar pe fondul unei lichidităţi sub media curentă a acestui an".
Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,65 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,18%, preţul de închidere fiind de 2,755 lei/unitate.
Titlurile "Romgaz" (SNG) au crescut cu 1,15%, la 22 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,74 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 0,68 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,733 lei/unitate, în apreciere cu 1,52%.
Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.
Trei dintre acestea, însumând 3,4 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,75 lei.
De asemenea, a fost consemnat un transfer cu titluri "Albalact" (ALBZ), de 1,3 milioane de lei, la preţul 0,43 lei/acţiune, în depreciere cu 0,46%.
Tot ieri, a mai fost realizată o tranzacţie "deal", de 1,04 milioane lei, cu acţiuni SNG, în urcare cu 0,46%, la preţul unitar de 21,85 lei.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,29%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,3%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,65%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,25%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,09%.
1. ce lichiditate !
(mesaj trimis de zavaidoc în data de 24.05.2016, 14:01)
Ce lichiditate BAI, voi ii vedeti chiar atat de prosti pe romani, incat sa investeasca la BVB pe o piata unde se manipuleaza preturile actiunilor ?, unde, cei care cad totusi in plasa, in scurt timp, nu numai ca nu ajuns sa-si primeasca *celebrele dividende* dar ... se vad rapid cu banii investiti, la cel mult *un sfert din valoarea lor*. Ce lichiditate pem o piata Manipulata ..., unded naiba sunt cei care ar trebui sa o supravegheze ???.