BVB / MARCEL MURGOCI (ESTINVEST FOCŞANI): "O revenire destul de spectaculoasă a Bursei faţă de zilele anterioare"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 77,35 milioane de lei (17,05 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Toţi indicii bursieri au evoluat pozitiv astăzi (ieri, n.r.), înregistrând creşteri de peste 2%, valoare la care s-au menţinut pe toată durata şedinţei. Având în vedere scăderile din zilele anterioare, această evoluţie reprezintă o revenire destul de spectaculoasă a Bursei. Rămâne de văzut dacă trendul se va menţine în şedinţele următoare şi cum vor evolua bursele externe, deoarece acestea au dat, de la începutul anului, tonul pe piaţa autohtonă".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, domnul Murgoci a precizat: "Lichiditatea a fost mult mai bună decât ieri (luni, n.r.), fiind susţinută şi de câteva «deal»-uri, inclusiv pe piaţa reglementată de obligaţiuni. Putem remarca, astfel, două «deal»-uri destul de importante cu obligaţiuni ale Primăriei Bucureşti (PMB18, n.r.) care au însumat 17,45 milioane de lei. Din punct de vedere al tranzacţionării, piaţa principală a BVB a fost una destul de echilibrată astăzi (ieri, n.r.), neexistând un emitent care să se detaşeze de restul concurenţilor".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,11 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 2,28%, la 0,719 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au urcat cu 4,76%, la 2,2 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,85 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Transgaz" (TGN) de 2,8 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 251 lei/unitate, în apreciere cu 2,45%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 2,43 milioane de lei. Cotaţia BRD a crescut cu 2%, ultimul preţ fiind de 10,22 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, trei tranzacţii. Una dintre acestea, de 2,86 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP), la un preţ de 0,717 lei/acţiune, în urcare cu 1,99% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Transelectrica" (TEL), de 0,81 milioane de lei, în apreciere cu 0,75%, la preţul de 27 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni "Transgaz" (TGN), de 0,25 milioane lei, la preţul de 250 lei/acţiune, în creştere cu 2,04%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 2,6%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 2,75%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,29%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,6%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 2,79%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb