BVB Nicu Grigoraş (Intercapital Invest): "Lichiditatea a fost salvată de deal-urile cu titluri SNP, de 15 milioane lei"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 decembrie 2015

Nicu Grigoraş (Intercapital Invest): "Lichiditatea a fost salvată de deal-urile cu titluri SNP, de 15 milioane lei"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 28,65 milioane de lei (6,33 milioane de euro).

Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare şi front office în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Cum era de aşteptat volumul tranzacţionat astăzi (ieri, n.r.) a fost unul destul de modest, în piaţă schimbându-se acţiuni în valoare de doar 6,3 milioane euro. Lichiditatea a fost salvată de două tranzacţii speciale de tip «deal» realizate cu acţiunile OMV Petrom (SNP) prin care s-au schimbat în piaţă 50 milioane de acţiuni la preţul de 0,3 lei/acţiune (în scădere cu 0,17%, n.r.), tranzacţiile având o valoare totală de 15 milioane de lei".

În ceea ce priveşte evoluţia indicilor şi a titlurilor, domnul Grigoraş a precizat: "Toţi indicii calculaţi de BVB închid în teritoriu pozitiv, mai puţin indicele BET-FI care scade cu 0,14% până la 30.084 puncte. Indicele BET, principala referinţă a BVB, se apreciază cu 0,64% până la 7.009 puncte, în timp ce BET-NG creşte cu 0,09% şi BET-Plus cu 0,65%. Cele mai tranzacţionate companii din şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) au fost OMV Petrom (SNP) cu un volum al schimburilor de 16,7 milioane de lei (din care 15 milioane de lei tranzacţii speciale de tip «deal»), Banca Transilvania şi SNG (...). Chiar dacă raliul de final de an s-a lăsat aşteptat mai mult decât în anii precedenţi, în ultimele două şedinţe de tranzacţionare sunt semnale îmbucurătoare că indicii BVB vor închide anul într-un ton mai pozitiv. Dacă tendinţa din ultimele două şedinţe se păstrează e posibil ca în ultimele şendinţe de tranzacţionare din acest an indicele BET să reintre în teritoriu pozitiv, încheind anul pe plus. Băncile au fost principalele titluri căutate de investitori în ultimele două şedinţe de tranzacţionare şi au avut şi cele mai bune evoluţii dintre acţiunile care compun indicele BET".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,7 milioane de lei. Cotaţia TLV a crescut cu 2,07%, la 2,46 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) au urcat cu 0,94%, la 26,9 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,74 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 1,67 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,298 lei/unitate, în depreciere cu 0,83%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 1,32 milioane de lei. Cotaţia BRD a crescut cu 1,42%, ultimul preţ fiind de 11,46 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, trei tranzacţii. Pe lângă cele două transferuri cu titluri "OMV Petrom" (SNP), a mai fost înregistrat un transfer cu titluri "SIF Oltenia" (SIF5), în valoare de 0,65 milioane de lei, în scădere cu 0,71%, la preţul de 1,68 lei/unitate.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,43%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb