Era de aşteptat ca după cîteva zile de urcare, să survină un uşor declin al pieţei. Pe fondul acestei corecţii, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni a avut o diminuare de -0,77%, fiind urmat de BET-Compozit, care a scăzut cu -0,73%. Indicele care reflectă cotaţia preţurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare BET-FI a scăzut cu -0,64%.
Volumul total al transferurilor a fost ieri de 46.131.780 titluri, cifră apropiată de cea de marţi. Cele 12,4 milioane euro, reprezentînd valoarea, sunt, de asemenea, foarte aproape de nivelul înregis-trat în cadrul şedinţei precedente.
Liviu Avram, preşedintele "Prime Transaction", ne-a declarat că această corecţie "este absolut normală" după cele cîteva zile de creştere susţinută.
Întrebat ce părere are despre principala societate tranzacţionată în cadrul sesiunii de ieri, SIF 5 "Oltenia", domnul Avram crede că scăderea poate fi în fapt un lucru bun pentru evoluţia viitoare a titlurilor.
Este posibil ca ieri mai mulţi dintre investitori să fi vîndut pentru a marca profitul pe acţiunile SIF şi TEL.
Alţi brokeri au fost de părere că oportunităţile scăzute de pe piaţă au alimentat artificial creşterea cotaţiei "Transelectrica".
De aceea, cum s-au ivit noi variante de plasament, inves-titorii nu au stat pe gînduri.
În cadrul sesiunii de ieri, titlurile TEL au atins maximul istoric de 28,8 lei/acţiune, după care au coborît la 27,1 pentru ca mai apoi să închidă la 27,4 lei/acţiune.
Liviu Avram este de părere că aprecierile repetate ale unui titlu duc la corecţii des-tul de importante, de aceea este mai bine ca evoluţiile să nu fie foarte spectaculoase, pentru că apare riscul unor deprecieri şi mai spectaculoase.
Titlurile TLV "Banca Transilvania" au avut o nouă scădere de aproape un punct procentual, atingînd la sfîrşitul şedinţei de ieri valoarea de 1,03 lei/acţiune. Majoritatea investitorilor doresc să vîndă înaintea intrării pe piaţă a pachetului de acţiuni gratuite, pentru că atunci este posibil să se producă o diminuare mai mare a cotaţiei.
O evoluţie bună au avut-o titlurile PTR "Rompetrol Well Services", care s-au apreciat cu 2,3%, chiar dacă volumul transferat a fost infim faţă de "fratele mai mare" RRC "Rompetrol Rafinare". Însă, spre deosebire de acesta, PTR au avut o evoluţie mai bună şi mai constantă de la începutul anului şi pînă acum, mergînd numai în creştere. Liviu Avram consideră că acţiunile PTR sunt o investiţie mai bună, fiind oarecum lipsite de incertitudinea RRC.
În privinţa "Petrom", lucrurile nu s-au schimbat prea mult, titlurile SNP încheind sesiunea la aceeaşi cotaţie de 0,5450 lei/acţiune ca şi cu o zi în urmă.
Dintre companiile mai puţin lichide care ar merita atenţia investitorilor amintim SLC "Silcotub" Zalău, CMP "Compa" Sibiu şi BIO "Biofarm Bucureşti".