O nouă şedinţă cu oscilaţii negative minore ale cotaţiilor bursiere s-a derulat ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), investitorii marcând o revenire uşoară în piaţă, în condiţiile în care, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, rulajul a fost de 26,57 milioane de lei, peste volumele din ultimele două zile bursiere, dar sub valoare medie zilnică din acest an.
Fluctuaţiile au fost reduse până spre finalul şedinţei, când, în ultima oră de tranzacţionare, cotaţia BET a urcat la peste 9.275 de puncte, doar ca să închidă şedinţa în scădere cu 0,12%, la 9.234,57 de puncte, ca urmare a unor ordine mari venite în ultimele minute ale şedinţei.
Şedinţa a fost în tendinţa ultimelor săptămâni de tranzacţionare de la BVB, o perioadă caracterizată de o lipsă de apetit la cumpărare şi de apatie din partea investitorilor.
În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Săptămâna a deschis în scădere pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o depreciere de 0,08% pentru BET-BK şi o scădere de 0,43% în cazul BET-FI. Lichiditatea a fost sustinuţă în proporţie de peste 40% de tranzacţiile cu acţiuni Electrica (EL). Din cadrul BET, o singură companie a înregistrat o mişcare a preţului de peste un procent: acţiunile operatorului BVB au avansat astăzi (n.r. ieri) cu 1,69%. La polul opus, cea mai slabă evoluţie a fost cea a titlurilor Transelectrica (TEL), care s-au depreciat cu 0,99%, până la 20,00 lei/acţiune".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus astfel de titlurile EL, care au înregistrat transferuri în valoare de 11,26 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 11,25 lei/unitate, în stagnare.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 12,8 lei/unitate, în scădere cu 0,78%, valoarea tranzacţionată însumând doar 5,27 milioane de lei.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat transferuri de doar 3,4 milioane de lei, terminând ziua bursieră la preţul unitar 2,36 lei/acţiune, în scădere cu 0,21%.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,135 lei/titlu, în depreciere cu 0,44%, în contextul unui rulaj de 2,89 milioane de lei.
Prin piaţa "deal" a fost realizată o singură tranzacţie, cu titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), pentru suma de circa 0,63 milioane de lei, transferul negociat fiind încheiat la preţul de 0,106 lei per unitate.
Indicele BET-NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,12%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a coborât ieri cu 0,14%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Transilvania Construcţii" (COTR): +13,51%
2. "TMK - Artrom" (ART): +2,34%
3. "Turism Felix" (TUFE): +2,19%
4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +1,69%
5. "Erste Bank Group" (EBS): +1,52%
------------------------------------------------
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Romcarbon" (ROCE): -3,65%
2. "Oil Terminal" (OIL): -1,95%
3. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): -1,74%
4. "Transelectrica" (TEL): -0,99%
5. "SIF Muntenia" (SIF4): -0,87%