BVB Peste 50% din lichiditate, dată de transferurile cu Banca Transilvania

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2020

Peste 50% din lichiditate, dată de transferurile cu Banca Transilvania

BET-FI, singurul indice în scădere

Peste jumătate din valoarea totală tranzacţionată înregistrată în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 43,19 milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au angrenat un rulaj de 24,56 milioane de lei, preţul titlului instituţiei de credit din Cluj încheind ziua la 2,555 lei, în creştere cu 0,39%.

Indicii au cunoscut în mare parte creşteri, în contexul unui tablou internaţional mixt, dominat de conflictul dintre Statele Unite şi Iran, demarat la finele săptămânii trecute ca urmare a uciderii printr-un atac aerian a generalului iranian Qassem Soleimani.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii:

"Evoluţii preponderent pozitive pentru indicii BVB. BET-FI este singurul indice care a închis şedinţa pe minus, cu o scădere de 0,18%, în timp ce BET-NG a înregistrat cel mai mare avans, respectiv de 0,46%. Valoarea tranzacţiilor a fost de nouă milioane euro, cea mai mare valoare înregistrată din primele trei sedinţe ale acestui an. Banca Transilvania a fost cel mai lichid emitent, cu un aport de 56% din rulajul zilnic. Din cadrul indicelui BET, creşteri de peste 1% au fost înregistrate de: Purcari Wineries (WINE) 1,37%, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) 1,2% şi Transgaz (TGN) 1,16%. La capitolul scăderi, remarcăm evoluţia negativă a societăţilor: Digi Communications (DIGI) -1,82% şi Sphera Franchise Group (SFG)- 1,56%".

După TLV, pe poziţia a doua în topul lichidităţii din piaţa "regular" se găsesc acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au angrenat un rulaj de 5,69 milioane de lei, preţul acţiunii instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare la 15,62 lei, în scădere cu 0,13%.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 1,195 lei, în stagnare, transferurile cu acţiunile Fondului ridicându-se la 5,67 milioane de lei.

Titlurile OMV (SNP) au închis ziua la preţul de 0,45 lei, în urcare cu 0,22%, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile grupului petrolier ridicându-se la 1,4 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor a urcat cu 0,2%, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,19%.

Indicele BET--BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,12%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,13%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Societatea De Construcţii Napoca" (NAPO): +14,29%

2. "Electroputere" (EPT): +5,88%

3. "Zentiva" (SCD): +2,57%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,00%

5. "Biofarm" (BIO): +1,41%

--------------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -2,47%

2. "Digi Communications" (DIGI): -1,82%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): -1,56%

4. "BRK Financial Group" (BRK): -1,18%

5. "IAR Braşov" (IARV): -1,13%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb