BVB Piaţa, în scădere, pe fondul deprecierilor de pe bursele externe

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2016

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în medie cu jumătate de procent, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât vineri, de 38,53 milioane de lei (8,62 milioane de euro).

Această evoluţie negativă a survenit pe fondul deprecierilor indicilor bursieri externi, scăderi consemnate în special pe bursele europene, dar şi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare nord-americane de ieri.

În ceea ce priveşte lichiditatea de pe Bursă, un rol important l-au jucat schimburile cu titluri "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) şi "Banca Transilvania" (TLV).

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 15,82 milioane de lei. Cotaţia BRD a coborât cu 0,77%, preţul de închidere fiind de 10,3 lei/unitate.

Titlurile TLV s-au depreciat cu 1,82%, la 2,695 lei/unitate, în urma unui rulaj de 9,68 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 4,35 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,774 lei/unitate, în scădere cu 0,51%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,57 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 0,37%, ultimul preţ fiind de 26,9 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 0,23 milioane lei, cu titluri "Transelectrica" (TEL), la preţul de 29 lei/unitate, în depreciere cu 1,19%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,53%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,55%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,1%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,58%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,74%.

Singurul indice a închis în teritoriu pozitiv a fost BET-NG, care a consemnat o apreciere de 0,05%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb