BVB Plus de 15%, pentru titlurile NEPI

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2017

Plus de 15%, pentru titlurile NEPI

Fondul sud-african se află în plin proces de fuziune cu Rockcastle

BET-XT, cea mai mare apreciere

Titlurile "Fondul Proprietatea" cele mai lichide

Acţiunile fondului sud- african de investiţii NEPI (simbol NEP) au urcat cu 15%, în şedinţa de ieri, la 39,1 lei/unitate, în condiţiile în care compania se află în proces de fuziune cu Rockcastle. Titlurile NEP vor fi suspendate de la tranzacţionare, în cursul zilei de astăzi, în vederea finalizării tranzacţiei de fuziune, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti.

NEPI şi Rockcastle Global Real Estate Company Limited (Rockcastle), un investitor imobiliar încorporat în Mauritius, listat pe JSE şi Bursa de Valori din Mauritius (SEM) urmează să fuzioneze într-o nouă entitate înregistrată în Insula Man, NEPI Rockcastle plc (NewCo).

Ca urmare a implementării tranzacţiei de fuziune, acţionarii NEPI vor primi 1 acţiune NEPI Rockcastle pentru fiecare acţiune NEPI deţinută la data de vineri, 14 iulie 2017, se arată în comunicatul publicat pe BVB. NEPI mai precizează: "Acţionarii NEPI au optiunea de a primi acţiunile NEPI Rockcastle la care sunt îndreptăţiţi în oricare dintre următoarele modalităţi: (i) o distribuţie în specie sub formă de restituire de capital; (ii) o distribuţie în specie sub formă de dividende; sau (iii) răscumpărarea de către NEPI a tuturor acţiunilor NEPI deţinute de acţionari (doar dacă aceşti acţionari nu au ales să primească distribuţia sub formă de dividende). Acţionarii care nu vor întreprinde nicio măsură vor primi acţiunile NEPI Rockcastle la care au dreptul ca o distribuţie în specie făcută de NEPI sub formă de restituire de capital".

A doua zi a săptămânii a fost marcată de creşterea tuturor indicilor, cea mai mică dintre acestea, de 0,26%, fiind înregistrată de BET-NG, iar cea mai mare, de 0,57%, de BET-XT. Volumul de tranzacţionare a fost de 30,7 milioane lei, superior celui de luni, de 12 milioane lei, dar inferior valorii medii zilnice tranzacţionate în acest an, de peste 50 de milioane lei.

Brokerii de la "Prime Transaction" arată, în raportul zilnic al companiei: "Piaţa şi-a continuat creşterea astăzi (n.r. ieri), indicele BET apreciindu-se cu 0,56% la finalul şedinţei de tranzacţionare. Emitenţii cei mai noi de la BVB s-au numărat printre cei care au ajutat indicele de referinţă să crească, Digi Communications (DIGI) urcând cu 1,53% (la 39,7 lei/unitate), iar MedLife (M) cu 1,38% (la 36,7 lei/unitate). Cea mai importantă apreciere a zilei a fost, însă, cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD), +2,77%. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 6,5 milioane de euro, dintr-un total de 6,7 milioane de euro la nivelul întregii pieţe".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,06 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri FP a fost de 0,87 lei/unitate, în stagnare.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,34%, la preţul de 2,91 lei/titlu, în urma unui rulaj de 8,53 milioane de lei.

De asemenea, au fost schimbate titluri BRD de 5,25 milioane de lei, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 14,1 lei/acţiune.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 2,22 milioane de lei. Preţul acţiunii TGN s-a apreciat cu 0,52%, la 383 de lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu acţiuni "Electrica" (EL), în valoare de 0,27 milioane de lei, la preţul unitar de 13,4 lei, în creştere cu 0,27%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o apreciere de 0,53%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,31%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,44%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "New Europe Property Investments" (NEP): +15,00%

2. "Boromir" (SPCU): +11,21%

3. "Oltchim" (OLT): +8,61%

4. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +2,77%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,32%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -8,16%

2. "Petrolexportimport" (PEI): -3,62%

3. "Prebet" (PREB): -1,83%

4. "Electroputere" (EPT): -1,79%

5. "Socep" (SOCP): -1,41%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb