BVB Preţul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa a scăzut cu 5,41%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2006

Pe fondul unei scăderi generale a pieţei, toţi indicii bursieri au suferit corecţii negative. Indicii bursieri au scăzut din a doua parte a şedinţei bursiere de ieri pînă spre final. Astfel, indicele BET s-a depreciat ieri cu 0,61%, în timp ce cea mai mare scădere a avut-o indicele BET-FI, de 1,29% comparativ cu nivelul din sesiunea bursieră de vineri. Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat 33,8 milioane de RON, din care 25.305 RON a reprezentat un transfer cu obligaţiuni corporatiste.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost BRD, cu un rulaj de peste 12,3 milioane de RON, peste jumătate din totalul categoriei. Au fost tranzacţionate peste 600.000 titluri. Ieri au fost perfectate şi patru transferuri speciale (deal) cu 565.500 titluri, la preţuri care au fluctuat între 19,3 RON şi 19,4 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei a fost de 19,2 RON/acţiune, acelaşi ca cel din sesiunea bursieră de vineri.

La aceeaşi categorie, următorul emitent în topul lichidităţii a fost "Banca Transilvania", cu o valoare transferată de 3,87 milioane de RON. Deşi, în general, piaţa a resimţit o tendinţă de scădere ieri, au existat şi emitenţi ale căror cotaţii au avut o evoluţie contrară. Astfel, preţul titlurilor "Petrom" s-a apreciat cu 1,7% pînă la nivelul de 0,6150 RON/acţiune, aproape de maximul zilei.

La categoria SIF, vînzătorii au fost mai activi ieri în piaţă. Brokerii apreciază că nu este vorba de o presiune crescută la vînzare pentru aceste acţiuni, ci doar de o corecţie şi eventuale marcări de profituri. SIF1 "Banat Crişana" a fost suspendată de la tranzacţionare ieri, iar valoarea totală transferată pe întreaga categorie s-a cifrat la 6,67 milioane de RON. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost ieri SIF "Oltenia", cu un rulaj de 2,7 milioane de RON, însă cea mai mare depreciere a cursului a fost resimţită de SIF2 "Moldova". Preţul titlurilor SIF2 la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 2,46 RON/acţiune, cu 2,8% sub cel anterior.

Deprecierea suferită de acţiunile "Rompetrol Rafinare" este mai severă decît cea înregis-trată în sesiunea de vineri, cînd scăderea a fost de peste 3,4%, după ce preşedintele companiei, Dinu Patriciu, a fost citat din nou în Instanţă. Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost din nou cele mai tranzacţionate titluri de la categoria a doua, schimburile însumînd peste 4,43 milioane RON, la un preţ de închidere de 0,1050 RON/acţiune.

"Sinteza" Oradea

Acţiunile "Sinteza" Oradea au înregistrat ieri o apreciere a cotaţiei cu 12,9% pînă la preţul de închidere a şedinţei de 0,42 RON/acţiune. Brokerii apreciază că în prima parte a zilei, cotaţia a atins maximul de 0,4270 RON/acţiune, iar în piaţă nu a mai existat ofertă. Spre final, un ordin de cumpărare a condus la preţul de închidere. Au fost perfectate tranzacţii cu 2 milioane de acţiuni, din care 825.000 de titluri au fost transferate printr-o tranzacţie specială (deal). Preţul la care s-a realizat deal-ul a fost de 0,3750 RON/acţiune, iar valoarea acestuia s-a cifrat la aproximativ 31.000 de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb