BVB Prima zi de creşteri la Bursă în luna decembrie

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 decembrie 2005

Deşi actorii pieţei se aşteptau la continuarea corecţiilor începute cu o zi în urmă, în cadrul sesiunii bursiere de ieri, evoluţia pieţei a fost una favorabilă. Piaţa a crescut pentru prima dată în această lună. Toţi indicii bursieri au crescut, cea mai mare ajustare de 1,57% a fost cea a indicelui BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă, urmat de indicele BET-FI care a crescut cu 1,23% comparativ cu ziua anterioară. Brokerii apreciază că în partea a doua a zilei, cotaţiile acţiunilor SIF s-au stabilizat la anumite paliere de preţ, fără să existe fluctuaţii importante.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 5 milioane de RON şi aproximativ 11 milioane de acţiuni tranzacţionate. Dacă în prima parte a zilei cursul a scăzut pînă la nivelul de 0,47 RON/acţiune, ulterior acesta a urcat pînă la maximul zilei de 0,49 RON/titlu. La închiderea şedinţei, cotaţia a fost de 0,4830 RON/acţiune, în creştere cu 1,3% faţă de nivelul precedent.

Acţiunile din sectorul bancar, respectiv "Banca Transilvania" (TLV) şi BRD au închis ziua pe creştere. Preţul titlurilor TLV a urcat pînă la maximul zilei de 1,29 RON/acţiune, unde a şi închis, fiind cu 2,4% mai mare decît cel precedent. O evoluţie asemănătoarea au avut-o şi acţiunile BRD, care după ce au deschis ziua la nivelul de 13,9 RON/acţiune, pe fondul ordinelor multiple de cumpărare plasate în piaţă, cursul la finalul zilei a fost de 14,2 RON/acţiune. Cotaţia a crescut cu 2,2% faţă de cea anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile TLV s-a cifrat la peste 4 milioane de RON.

Actorii pieţei apreciază că cea mai bună evoluţie de la prima categorie a fost cea a acţiunii "Biofarm". Cotaţia s-a menţinut în timpul şedinţei în jurul valorii de 0,5350 RON/acţiune, spre final preţul urcînd la maximul zilei de 0,55 RON/titlu. Acesta a fost în creştere cu 2,8% comparativ cu nivelul anterior. A fost tranzacţionat un volum de peste 1,7 milioane de acţiuni ale companiei de farmaceutice, în valoare de 917.000 de RON.

Creşterile au revenit şi în segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare. Cea mai mare apreciere a înregistrat-o ieri acţiunea SIF2 "Moldova", astfel că preţul la finalul zilei a fost de 2,17 RON/acţiune, în creştere cu 1,9% faţă de cel anterior. Cel mai mare rulaj efectuat ieri la categoria SIF a fost cel cu acţiuni SIF5 "Oltenia" de peste 6,6 milioane de RON.

Valoarea totală tranzacţionată la Bursa a însumat cu puţin peste 41 de milioane de RON, din care 107.000 de RON au reprezentat două tranzacţii cu obligaţiuni corporatiste. Jumătate din rulajul de ieri a fost realizat cu acţiunile SIF.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

În ton cu piaţa au evoluat ieri şi titlurile rafinăriei "Rompetrol Rafinare". Cotaţia a fluctuat ieri între minimul de 0,1090 RON şi 0,1120 RON/acţiune, închizînd ziua la preţul de 0,1100 RON/acţiune. Preţul de la finalul zilei a fost în creştere cu 1,9% faţă de cel precedent. Rulajul efectuat cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" a fost 1,7 milioane de RON la 15,4 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb