BVB Prime Transaction: "Debut de an negativ pentru toţi indicii Bursei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2020

Prime Transaction: "Debut de an negativ pentru toţi indicii Bursei"

Lichiditate de numai 17,6 milioane lei, cu mult sub media anului trecut

Valorea transferurilor realizate vineri în prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 2020, s-a ridicat la numai 17,6 milioane de lei, inferioară mediei zilnice a anului trecut, de circa 39 milioane de lei, în condiţiiile în care, prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun schimb.

Indicii au marcat scăderi pe linie, în ton cu deprecierile cotaţiilor burselor externe, apărute pe fondul unei atmosfere tensionate din plan internaţional, ca urmare a uciderii în Irak printr-un atac aerian al Statelor Unite a generalului iranian Qassem Soleimani.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al companiei: "Debut de an negativ pentru toţi indicii BVB. Variaţiile, din şedinţa de astăzi (n.r. vineri), au fost cuprinse între -0,56% pentru BET şi -0,25% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost modestă, de doar 3,6 milioa-ne de euro. Fondul Proprietatea (FP) rămâne pentru cea de-a treia şedinţă consecutivă în topul lichidaţii, cu un aport de 6,3 milioane lei la valoarea tranzacţionată. Din cadrul indicelui BET, două societăţi au închis în creştere: Electrica (EL), cu un plus de 1,41% şi Sphera Franchise Group (SFG), cu o creştere de 1,06%, în timp ce trei societăţi au închis la preţul din şedinţa precedentă: Purcari Wineries (WINE), OMV Petrom (SNP) şi Conpet (COTE). La capitolul scăderi, MedLife (M) a înregistrat cea mai mare corecţie, de 2,06%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, ultima cotaţie a Fondului fiind de 1,2 lei, cu 0,83% sub cea din ultima şedinţă a anului 2019.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 2,585 lei/titlu, în scădere cu 0,39%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei de credit însumând 3,12 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 36,85 lei, cu 0,67% sub referinţă, pe fondul unei valori transferate de 1,32 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au antrenat un rulaj de doar 1,22 milioa-ne de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 15,6 lei/titlu, în scădere cu 1,52%.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 0,54%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut o scădere de 0,37%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi FP, a coborât cu 0,55%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a retras cu 0,54%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Retrasib" (RTRA): +14,81%

2. "Prodplast" (PPL): +13,18%

3. "SIF Hoteluri" (CAOR): +10,61%

4. "Comelf" (CMF): +6,95%

5. "Uztel" (UZT): +6,67%

-----------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism Felix" (TUFE): -4,32%

2. "Zentiva" (SCD): -3,13%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,02%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): -2,25%

5. "MedLife" (M): -2,06%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb