BVB Prime Transaction: "Sentimentul negativ de pe pieţele internaţionale s-a transmis din nou şi la BVB"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 ianuarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 54,58 milioane de lei (12,03 milioane de euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction arată: "Sentimentul negativ de pe pieţele internaţionale s-a transmis din nou şi la BVB, multe dintre acţiunile emitenţilor mari ajungând pe parcursul şedinţei de astăzi (vineri, n.r.) şi la pierderi de 5-6%. Finalul a adus o revenire pentru majoritatea acţiunilor, indicii terminând ziua cu scăderi între 1,16% în cazul BET şi 2,12% în cazul BET-FI. SIF Oltenia (SIF5) a reuşit contraperformanţa zilei, cu o scădere de 5,67%, urmată de SIF Moldova (SIF2), cu -3,72%. După un început bun, cu creşteri de circa 4%, generate de anunţul privind oferta publică de cumpărare de acţiuni, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au ajuns la finalul zilei la -0,27%".

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat joi că a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentaţia pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de al şaselea program de răscumpărare aprobat prin Hotărârea Acţionarilor nr. 5/27 aprilie 2015, potrivit unui raport remis BVB.

Prin această ofertă, Fondul intenţionează să răscumpere până la 430.000.000 acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri) de la acţionarii Fondului.

În ceea ce priveşte lichiditatea înregistrată pe Bursă, raportul Prime Transaction precizează: "Valoarea totală a tranzacţiilor a ajuns la 12 milioane de euro, dintre care 11,36 milioane de euro cu acţiuni şi 500.000 de euro cu certificate".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,04 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut la 0,727 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) au stagnat la 24,5 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,65 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Electrica" (EL) de 5,44 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 11,8 lei/unitate, în depreciere cu 1,67%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transelectrica" (TEL), cu un rulaj de 4,12 milioane de lei. Cotaţia TEL a scăzut cu 0,36%, ultimul preţ fiind de 28 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Trei dintre acestea, însumând 9,41 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Electrica" (EL), la un preţ de 11,96 lei/acţiune, în coborâre cu 0,33% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP), de 2,81 milioane de lei, în apreciere cu 1,51%, la preţul de 0,74 lei/acţiune.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,21%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 1,39%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 1,84%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb