BVB Recul de aproape un procent pentru BET

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iunie 2018

Recul de aproape un procent pentru BET

Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale

Acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat, în mare parte, deprecieri importante în şedinţa de tranzacţionare de ieri, doar opt titluri încheind ziua bursieră în creştere.

Evoluţia pieţei noastre a fost în ton cu cea a celor externe, care au reacţionat negativ, ca urmare a creşterii temerilor privind declanşarea unui război comercial între Statele Unite ale Americii şi China, în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va impune noi taxe pentru importurile din China în valoare de 200 miliarde de dolari, relatează presa internaţională.

Volumul consemnat în şedinţa de ieri la BVB a fost de 30,3 milioane lei (6,49 milioane de euro), peste cel din ziua anterioară, de 21,6 milioane lei, dar sub valoarea medie zilnică a acestui an, de circa 48,2 milioane lei.

Aproape jumătate (47,4%) din rulajul înregistrat a fost realizat de cele două bănci lichide listate la Bucureşti - Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii au înregistrat scăderi mari în şedinţa de astăzi (n.r. ieri), în linie cu evoluţiile din pieţele internaţionale.

BET s-a depreciat cu 0,93%, fiind afectat de scăderile înregistrate de TLV, -2,1%, BRD, -1,96%, OMV Petrom (SNP), -1,42% şi Transgaz (TGN), -1,13%.

Cea mai mare depreciere a zilei a fost, însă, cea a BET-BK, -1,25%, motivul fiind scăderea cu 5,57% a cotaţiei Erste Bank (EBS). Alte deprecieri mari au fost cele de la SIF Moldova (SIF2), -2,11% şi SIF Muntenia (SIF4), -2,34%, în timp ce printre puţinele creşteri s-a numărat cea a titlurilor Electrica (EL), +1,04%.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 5,7 milioane de euro, la care s-au adăugat cele cu certificate de circa 700 mii de euro".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, care au însumat transferuri de 9,94 milioane de lei, ultima cotaţie a societăţii bancare fiind de 2,33 de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13,02 lei, rulajul consemnat fiind de 4,45 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 36,4 lei, în coborâre cu 0,27%, pe fondul unei valori transferate de 3,79 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile SNP, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,31 lei/titlu, în contextul unui rulaj de 1,98 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de titluri de la BVB, a scăzut cu 0,91%, în timp ce indicele energetic BET-NG a avut un recul de 0,68%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,88%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB s-a depreciat cu 0,99%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Uztel" (UZT): +8,70%

2. "Bucovina-Club de Munte " (BCM): +7,69%

3. "Transilvania Construcţii" (COTR): +4,57%

4. "Electrica" (EL): +1,04%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +0,53 %

Topul celor mai mari scăderi

1. "Dafora" (DAFR): -14,95%

2. "Turism Felix" (TUFE): -7,50%

3. "Prebet" (PREB): -7,14%

4. "Electroputere" (EPT): -6,45%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -5,57%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai sa nu glumim chiar atat de abrupt !. Exemplul DAFORA, ce reprezinta ea in conflictul SUA - CHINA ???????. au o scadere de aproape 15 %, ce naiba chiar ne credeti prostii lumii din nou ???. Ce exista un motiv de deprecierea bursei, o fi, insa pana la a pune DAFORA in conflictul acesta, este o tampenie care va apartine si va caractearizeaza.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb