BVB "Rompetrol Rafinare" - vedeta Bursei de vineri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 decembrie 2005

Şedinta de vineri a fost una plină de surprize, au apreciat brokerii. Acţiunea "Rompetrol Rafinare" Constanţa a fost reintrodusă la tranzacţionare după suspendarea timp de o zi în vederea anunţării achiziţiei de către Grupul "Rompetrol" a producătorului de produse petroliere "Dyneff" din Franţa. După ce în prima parte a zilei, cotaţiile principalilor emitenţi au urcat pînă la nivelele maxime ale zilei, ulterior nu au mai avut loc mişcări importante de curs. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate la finalul săptămînii a fost de 58,45 milioane de RON.

Indicii bursieri au urmat aceeaşi tendinţă cu cea a pieţei, urcînd în prima parte a sesiunii bursiere după care s-au stabilizat. Indicele BET care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni listate a atins vineri un nou maxim istoric, fiind în creştere cu 56,3% faţă de începutul anului. Indicele BET la finele şedinţei a fost cu 0,83% mai mare faţă de nivelul anterior. Indicele BET-FI a închis ziua pe scădere, fiind cu 0,16% mai mic decît cel precedent. Două din cele cinci SIF---uri au înregistrat scăderi de curs, alte două nu au avut variaţii şi doar SIF5 "Oltenia" a crescut.

Sectorul celor cinci societăţi de investiţii financiare a înregis-trat fluctuaţii reduse ale preţurilor acţiunilor SIF, iar valoarea totală tranzacţionată s-a cifrat la aproximativ 15 milioane de RON.

La prima categorie, acţiunile băncilor au avut o evoluţie modestă şi o lichiditate redusă. La această categorie s-a detaşat compania "Petrom" Bucureşti. Preţul acţiunilor a înregistrat maximul zilei de 0,5150 RON/acţiune încă de la deschidere, urmînd ca spre final să mai apară vînzători în piaţă. Astfel, cotaţia a scăzut pînă la 0,4910 RON/acţiune, fiind mai mică cu 1,8% faţă de închiderea din ziua anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 6,9 milioane de RON, res-pectiv jumătate din rulajul total al categoriei.

O tendinţă descrescătoare au avut-o la finele şedinţei de vineri şi acţiunile "Banca Transilvania", cotaţia fiind de 1,28 RON/acţiune, mai mică cu 0,8% faţă de cea anterioară. Valoarea tranzacţionată a fost de 2,65 milioane de RON.

La categoria a doua, s-au detaşat acţiunile "Rompetrol Rafinare". De altfel, acestea au fost vedetele finalului de săptămînă. Rulajul efectuat cu titlurile rafinăriei a fost de pes-te 27 milioane de RON, iar preţul de închidere a urcat cu 47,3% pînă la 0,1180 RON/acţiune.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat a fost SIF3 "Transilvania", cu o valoare de peste 4,3 milioane de RON şi peste 2 milioane de acţiuni tranzacţionate. Acesta a fost urmat de SIF5 "Oltenia", care a înregistrat o apreciere de preţ cu 0,4% pînă la 2,49 RON/acţiune.

"Compa" Sibiu

Lichiditatea realizată la Bursă cu titlurile "Compa" a fost una bună. Volumul tranzacţionat a totalizat aproximativ 900 de mii de acţiuni, în sumă de 1,9 milioa-ne de RON. Ultima tranzacţie de vineri a fost efectuată la preţul de 2,16 RON/acţiune, în creştere cu 4,4% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb