BVB Rulaj de aproape 60 milioane lei, peste cel din şedinţa anterioară

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2020

Rulaj de aproape 60 milioane lei, peste cel din şedinţa anterioară

Şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere, într-o sesiune în care cotaţiile coşurilor de acţiuni au avut oscilaţii relativ reduse, sub 0,5%.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 59,94 milioane de lei, peste cel din şedinţa anterioară, de 23,5 milioane lei, atipic pentru perioada de letargie în care se află BVB de mai bine de o lună, cu rulaje mult sub media anului.

Radu Dascalescu, Cercetator Economist în cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse europene, care au crescut, de asemenea. Indicele BET a câştigat 0,27% comparativ cu şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,44% pentru BET-FI şi +0,28% în cazul BETPlus. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 12,38 milioane euro, depăşind media zilnică de 10,18 milioane euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Prodplast (PPL), +14,49%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu +1,21%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu -3,75%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Transgaz (TGN), -1,39%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat usor sub media zilnică tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, al căror rulaj a fost de 12,94 milioane lei, cotaţia TLV avansând la 2,095 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au încheiat ziua bursieră la 11,7 lei/unitate, în creştere cu 1,04%, în condiţiile unei valori a transferurilor de 12,5 milioane lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat sesiunea de tranzacţionare la preţul de 1,175 lei, în stagnare, pe fondul unei lichidităţi de 9,25 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul valorii transferurilor a fost ocupat de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 3,85 milioane de lei, cotaţia SNP având un declin de 0,16%, la 0,318 lei.

Prin piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile Purcari Wineries (WINE), în sumă de 4,76 milioane lei, schimbul fiind efectuat la preţul de 21 lei, cu 4,11% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de 0,12%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,13%.

Indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a avut un declin de 0,22%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Prodplast" (PPL): +14,49%

2. "Mecanică Fină" (MECE): 5,00%

3. "Socep" (SOCP): +4,76%

4. "Bittnet Systems" (BNET): +3,51%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +2,60%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,75%

2. "Carbochim" (CBC): -3,33%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -3,14%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -2,92%

5. "Aages" (AAG): -2,22%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb