BVB Rulaj de doar 25 milioane de lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 februarie 2019

Rulaj de doar 25 milioane de lei

BET-FI, singurul indice în scădere

Prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la Bursa de Valori Bucureşti a fost caracterizată de o lichiditate redusă, de doar 25,83 milioane de lei, sub cea zilnică a acestui an, de circa 51,47 milioane de lei, în contextul în care din cadrul indicelui BET, Nuclearelectrica (SNN) este singurul emitent al cărei cotaţii a înregistrat o depreciere, de 0,64%.

La nivelul cotaţiilor coşurilor de acţiuni au fost înregistrate aprecieri importante, opt din cei nouă indici ai pieţei terminând ziua cu creşteri, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea (FP) fiind singurul care a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 0,2%.

Tranzacţiile cu titlurile Banca Transilvania (TLV) au însumat 10,23 de milioane, aproape 40% din rulajul zilei, în timp ce acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat prima zi de tranzacţionare a săptămânii de la BVB cu o creştere de 2,95%.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Săptămâna a început cu creşteri pentru aproape toţi indicii BVB. Cea mai bună evoluţie a fost cea a indicelui BET-NG care a urcat cu 1,72%. La capitolul lichiditate, săptămâna a început slab, cu un rulaj de doar 25,8 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, remarcăm evoluţia ascendentă a acţiunilor Romgaz (SNG), care au crescut cu 3,04%, titlurile BRD s-au apreciat cu +2,95%, în timp ce Digi Communications N.V. (DIGI), a marcat o creştere de +2,94%, iar acţiunile Transgaz (TGN), au raportat un avans de +2,82%. Singura companie din BET care a scăzut astăzi (n.r. ieri) este Nuclearelectrica (SNN), corecţia fiind însă una minoră, de doar 0,64%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,836 lei/acţiune, în creştere cu 0,44%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,887 lei, cu 0,8% peste referinţa din şedinţa anterioară, valoarea transferată cu titlurile Fondului însumând doar 2,85 milioane de lei.  

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,349 lei, înregistrând un avans de 0,58%, pe fondul unei valori transferate de 1,6 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 11,86 lei/titlu, în contextul unui volum de 1,38 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio astfel de tranzacţie.

Indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o creştere de 1,17%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,89%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a raportat, la finalul zilei, un avans de 1,3%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +11,76%

2. "Artrom" (TMK): +6,83%

3. "Grupul Industrial Electrocontact" (ECT): +6,67%

4. "Artego" (ARTE): +5,08%

5. "Prebet" (PREB): +3,45%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Natura Energia Holdings" (SCPS): -14,96%

2. "SIF Moldova" (SIF2): -2,56%

3. "Compa" (CMP): -1,46%

4. "Turbomecanica" (TBM): -0,91%

5. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): -0,89%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb