BVB Rulajul urcă la 50 milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 ianuarie 2019

Rulajul urcă la 50 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai bursei, în creştere

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat săptămâna de tranzacţionare preponderent în urcare, opt din cei nouă indici bursieri marcând aprecieri ale cotaţiilor, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 50,44 milioane de lei, peste cea din şedinţa anterioară, când au fost derulate transferuri în sumă de numai 25 milioane de lei.

În raportul zilnic al societăţii, echipa casei de brokeraj Prime Transaction a notat: "Evoluţii preponderent ascendente ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti. Variaţiile au fost cuprinse între -0,1% pentru BET-FI şi +0,97% în cazul BET-NG.

Şedinţa de astăzi (n.r. vineri) a început în creştere, indicele BET atingând un maxim în jurul orei 13:00, moment în care înregistra chiar o creştere la nivel săptămânal. Valoarea tranzacţiilor a fost de 10,7 milioane euro şi, ca de obicei, transferurile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV) au avut cel mai mare aport. Din cadrul indicelui BET remarcăm evoluţia acţiunilor Trans­gaz (TGN) +4,35%. La polul opus (n.r. din indicele BET), avem acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au scăzut cu 3,7%".

Topul lichidităţii a fost condus, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămâ­nii, de acţiunile TLV, cu transferuri în sumă de 16,2 milioane de lei, cotaţia băncii din Cluj stagnând la 1,782 lei.

Pe poziţia a doua a acestui clasament s-au situat titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), valoarea transferată cu acţiunile societăţii bancare fiind de 8,55 milioane de lei, preţul acţiunii încheind şedinţa bursieră la 10,8 lei, în stagare.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,66%, până la 0,831 lei/acţiune, pe fondul unei valori a tranzacţiilor în sumă de 3,37 milioane de lei.

Pe poziţia a patra a topului lichidităţii s-au situat acţiunile SNN, care au coborât la preţul de 7,8 lei, rulajul cu titlurile producătorului de energie nucleară fiind de 2,02 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" au fost derulate, în total, trei tranzacţii.

Două dintre acestea, în sumă de 9,05 milioane de lei, au fost realizate cu acţiunile TLV, la preţul unitar de 1,81%, cu 1,57% peste referinţa din piaţa "regular".

A mai fost realizat un transfer "deal" cu acţiunile Romgaz (SNG) la preţul de 28,7 lei/unitate, cu 1,06% pes­te referinţă, valoarea transferului ridicându-se la 1,43 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,23%, în timp ce indicele BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de titluri de la BVB, a crescut cu 0,32%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii s-a apreciat cu 0,46%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Amonil" (AMO): +14,81%

2. "Compa" (CMP): +11,19%

3. "Altur" (ALT): +7,46%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +6,57%

5. "Transgaz" (TGN): +4,35%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -9,52%

2. "Uztel"(UZT): -8,09%

3. "Nuclerelectrica" (SNN): -3,70%

4. "Condmag" (COMI): -2,94%

5. "Uamt" (UAM): -2,07%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb