BVB Scădere de 1%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 aprilie 2012

Scădere de 1%

Bursa de la Bucureşti a scăzut joi cu 1%, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar lichiditatea a urcat de două ori peste rulajul de miercuri.

Piaţa a deschis ziua în scădere cu aproape 0,8%, iar în primele două ore a recuperat aproape integral corecţia. După ora 12:00, cotaţiile celor mai multe acţiuni au început din nou să scadă, ca urmare a plasării mai multor ordine de vânzare decât de cumpărare, deşi pe volume reduse de titluri.

În aceste condiţii, preţurile au scăzut chiar şi cu un punct procentual de la o tranzacţie la alta, fiind influenţate de fiecare ordin puţin mai mare.

"Piaţa locală nu funcţionează fără investitorii străini. În general, lipsa de lichiditate este echivalentă pe piaţă românească unui recul pe preţuri. Comportamentul actual al pieţei nu iese neapărat din tiparul sezonier multianual, ca după creşterile semnificative din primul trimestru, la mijlocul primăverii piaţa să înregistreze un recul. Numai că în acest an riscul de lichiditate scăzută pentru tot res-tul anului este mai ridicat, dată fiind conjunctura internaţională şi anul electoral din România", a declarat Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,83% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,26%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 0,88%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,8 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de 2,2 ori pes-te rulajul de miercuri, de doar 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro).

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 90% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei), SIF Oltenia (3,1 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei), SIF Transilvania (1,3 milioane lei), Bursa de Valori Bucureşti (1,2 milioane lei), două deal-uri cu 1,12% din titlurile SIF Banat-Crişana (6,5 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu acţiuni OMV Petrom (1 milion de lei).

"O mică surpriză, deocamdată, este lichiditatea scăzută a acţiunilor companiilor la care se vor discuta dividende semnificative. Era posibilă o lichiditate ceva mai ridicată până la momentul AGA, tocmai din acest motiv (al dividendelor - n.r.). În aceste condiţii, singurul eveniment planificat pe termen scurt care ar putea fi un catalizator este listarea Romgaz. Investitorii străini vor urmări cu atenţie dacă, ce şi când se întâmpla cu listarea Romgaz", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,96%, la 0,5515 lei. La închidere, în piaţă erau ordine de vânzare pentru 25,7 milioane de titluri FP, iar pe partea de cumpărare volumul era de 3,3 milioane acţiuni.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor, au fost realizate două tranzacţii cu titluri de stat în valoare de 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb