BVB Scăderi generalizate la Bursă

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2006

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au înregistrat ieri o corecţie importantă, coborînd în medie cu 4,69%, pe fondul unei lichidităţi de 45,1 milioane de lei, care a reprezentat mai mult de jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori.

Brokerii sÎnt de părere că acţiunile SIF au crescut destul de mult de la începutul anului, ca atare o corecţie a preţurilor este ceva normal, investitorii marcîndu-şi profiturile. Titlurile SIF au deschis pe scădere, apoi au revenit, pentru ca închiderea să se realizeze pe minus. Cel mai mult a fost afectată societatea de investiţii financiare "Banat-Crişana", care a închis ziua la minimul de 2,47 RON/acţiune. Cotaţia a fost în scădere cu 6,1% comparativ cu cea din ziua anterioară. Cele mai ridicate lichidităţi au fost raportate pentru SIF "Transilvania" de circa 17 milioane de lei şi SIF "Oltenia" - 10,1 milioane de lei. Cotaţia acţiunilor SIF3 a închis ziua la 2,27 RON/acţiune, fiind în scădere cu 3,4% faţă de ziua precedent. Cu 411.000 acţiuni SIF3 a fost perfectată şi o tranzacţie specială, la preţul de 2,27 RON/acţiune.

Deprecieri consistente ale preţurilor au fost înregistrate şi în sectorul bancar.

Preţul acţiunilor "BRD-Groupe Société Générale" s-a depreciat ieri cu 5,5%, ajungînd la 15,4 lei/acţiune, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 5,2 milioane de lei. "Banca Transilvania" a închis la 1,38 lei pe titlu, cu 3,5% sub nivelul din şedinţa de marţi.

Segmentul petrolier a fost reprezentat ieri de "Rompetrol Rafinare", acţiunea "Petrom" fiind suspendată de la tranzacţionare în vederea transmiterii unui comunicat al companiei. Cotaţia acţiunilor RRC a scăzut în partea a doua a şedinţei către nivelul minim al zilei de 0,1100 RON/acţiune, închizînd ziua la nivelul de 0,1120 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu acţiunile rafinăriai a fost de aproximativ 4 milioane de RON.

"Sinteza" Oradea

Cu toate că piaţa a înregistrat o scădere destul de pronunţată ieri, au existat şi companii care au avut la final de şedinţă creşteri de curs. Cursul acţiunilor companiei "Sinteza" Oradea a urcat în prima parte a zilei către maximul de 0,35 RON/acţiune, fiind cu 14,8% mai mare decît cel din ziua anterioară. Acesta a fost şi cel de la finele zilei de ieri. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile Sintezza a fost de peste 260.000 de RON raportat la 757.000 de acţiuni transferate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb