Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere pentru a treia şedinţă consecutiv, trasă în jos de declinul din sectoarele financiar-bancar şi energetic, în timp ce lichiditatea s-a menţinut la nivelul ultimelor zile.
Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,44%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,51%, după ce au deschis pe minus cu 0,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Transferurile cu acţiuni au totalizat 32,8 milioane de lei (7,4 milioane euro), în coborâre uşoară de la 34,86 milioane de lei luni.
Fondul Proprietatea (FP) a asigurat un rulaj de 9,67 milioane de lei, acţiunile fondului închizând în scădere cu 0,53%, la 0,84 lei/unitate.
Titlurile Romgaz (SNG) au coborât cu 0,3%, după transferuri totale de aproape 9 milioane de lei, din care 3,13 milioane au provenit dintr-o tranzacţie pe piaţa deal.
Banca Transilvania (TLV) a înregistrat al treilea mare rulaj, de 6,4 milioane de lei, care a inclus şi un transfer de tip deal, în valoare de puţin peste 733.000 de lei. Acţiunile băncii au coborât cu 1,81%, după ce luni au crescut cu 1,4%.
Tot în sectorul bancar, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 0,85%, în timp ce acţiunile Erste Bank (EBS) au consemnat un declin de 2,38%.
BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a închis pe minus cu 0,45%, influenţat de scăderile înregistrate de FP şi trei dintre societăţile de investiţii financiare, iar BET NG, indicele sectorului energetic, a stagnat, potrivit Mediafax. Declinul titlurilor Nuclearelectrica (SNN), de 1,17%, şi cel al acţiunilor Romgaz, a fost balansat de creşterile uşoare consemnate de OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Electrica (EL).
Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,51%, iar BET BK cu 0,65%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.