BVB Scăderi pe linie pentru indici

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2020

Scăderi pe linie pentru indici

Lichiditate de 42 milioane lei, sub media zilnică a anului

Sesiune negativă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), toţi indicii având închideri negative în şedinţa de ieri, într-o zi de scăderi în pieţele europene.

BET, al celor mai tranzacţionate şaptesprezece titluri ale pieţei noastre de capital, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,04%, în timp ce indicele BET-XT, ce urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut un declin de 1,09%.

Valoarea tranzacţionată s-a ridicat la 42,44 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de aproape 55 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" nu a avut loc niciun transfer.

Echipa casei de brokeraj Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare pe minus. Variaţiile au fost cuprinse între -1,25% pentru BET-BK şi -1,02% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,7 milioane euro, în uşoară creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Banca Transilvania (TLV) continuă să se menţină pe primul loc din punctul de vedere al lichidităţii, cu un aport de opt milioane lei la valoarea tranzacţionată. Din cadrul indicelui BET, avem doar doi emitenţi care au înregistrat creşteri: Romgaz (SNG), 0,34% şi Conpet (COTE), 0,25%. Patru emitenţi au închis în stagnare, respectiv Fondul Proprietatea (FP), Purcari Wineries (WINE), Medlife (M) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB). La polul opus, Sphera Franchise Group (SFG) a avut cea mai mare corecţie, de 2,61%".

Titlurile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au avut un declin de 2,05%, la 1,91 lei.

Pe treapta a doua a topului lichidităţii din piaţa "regular" se află acţiunile Erste Group Bank (EBS), care au încheiat şedinţa de treanzacţionare la preţul de 87,58 lei, în scădere cu 3,95%, în condiţiile unui rulaj de 6,6 milioane de lei.

Valoarea transferurilor titlurile OMV Petrom (SNP) s-a ridicat la 4,79 milioane de lei, cotaţia grupului petrolier depreciindu-se cu 2,23%, până la preţul de 0,3295 lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au angrenat un rulaj 4,65 milioane de lei, ultima cotaţie a titlurilor instituţiei de credit fiind de 11,24 lei, în scădere cu 0,53%.

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,03%, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 1,05%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,39%

2. "Electroputere" (EPT): +4,35%

3. "Turbomecanica" (TBM): +2,83%

4. "IAR Braşov" (IARV): +1,96%

5. "Alumil" (ALU): +1,37%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -6,98%

2. "Comelf" (CMF): -6,00%

3. "Erste Group Bank" (EBS): -3,95%

4. "Compa" (CMP): -3,13%

5. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -2,82%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb