BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei, în ton cu pieţele internaţionale

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iulie 2019

Scăderi pe linie pentru indicii bursei, în ton cu pieţele internaţionale

Rulaj de doar 16 milioane de lei

Aşteptările privind amploarea relaxării monetare se reduc, afectând cotaţiile bursiere

Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), atât din punctul de vedere al cotaţiilor, cât şi al activităţii de tranzacţionare. Toţi cei nouă indici ai pieţei au marcat deprecieri în prima şedinţă bursieră a săptămânii, referinţa pieţei, indicele BET, retrăngându-se cu 1%, până la 8.877,53 de puncte, după o primă încercare de a trece rezistenţa-cheie de la 9.000 de puncte. Acest prag reprezintă zona ultimului maximum istoric atins de BET, în aprilie 2018.

Deprecierile au apărut într-o zi în care investitorii mari au lipsit din piaţă, în contextul reducerii şanselor pentru o tăiere de 50 de puncte de bază a dobânzilor de către Federal Reserve (Fed), preconizată de pieţe la întâlnirea din 30-31 iulie a board-ului guvernatorilor băncii centrale americane. Bursele internaţionale au închis preponderent în teritoriul negativ ieri şi vineri, 5 iulie, după ce un raport al Departamentului pentru Muncă al SUA a arătat că economia americană a creat 224.000 de locuri de muncă, peste aşteptările analiştilor.

Creşterile din ultima perioadă de pe bursele internaţionale, dar şi intrările importante de capital din piaţa noastră, au fost susţinute, de altfel, de aşteptările de relaxare monetară din partea Fed şi Băncii Centrale Europene, în contextul încetinirii economiei mondiale şi a conflictelor comerciale.

Totuşi, potrivit analiştilor, o reducere de 25 de puncte de bază este încă în cărţi la următoarea şedinţă a Fed.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia pieţei din prima şedinţă de tranzacţionare a săptămâ-nii, astfel: "Săptămâna a început cu scăderi pentru toţi indicii bursieri. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,63%, pentru BET-BK, şi o depreciere de 1%, în cazul BET. Lichiditatea a scăzut considerabil faţă de şedinţele precedente, ajungând astăzi (n.r. ieri) la doar 15,95 milioane lei. Din indicele BET, doar două companii au reuşit să închidă şedinţa pe plus: acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au urcat cu 0,89%, şi Sphera Franchise Group (SFG), cu o creştere de 0,26%. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au retras 1,83%, şi Romgaz (SNG), ale căror acţiuni au marcat o depreciere de 1,54%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii este condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au înregis-trat transferuri în valoare de 5,83 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,44 lei/titlu, în scădere cu 1,01%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13,1 lei/titlu, în depreciere cu 0,76%, valoarea tranzacţionată pe acest simbol însumând 1,06 milioane de lei.

Acţiunile SNG au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 32 lei, pe fondul unei valori transferate de 0,91 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Transelectrica (TEL), care au angrenat un rulaj de doar 0,86 milioane de lei, cotaţia TEL fiind de 20,9 lei, la finalul şedinţei de ieri, în stagnare.

Prin piaţa "deal" a fost realizat un singur transfer, cu titlurile OMV Petrom (SNP), la preţul unitar de 0,395 lei, cu 0,38% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 1,47 milioane de lei.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a scăzut cu 0,86%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus FP, a cunoscut o scădere de 0,67%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a încheiat prima şedinţă bursieră a săptămânii în scădere cu 0,78%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oil Terminal" (OIL): +5,86%

2. "Cemacon" (CEON): +5,17%

3. "Prebet" (PREB): +4,59%

4. "BRK Financial Group" (BRK): +4,57%

5. "Alumil" (ALU): +1,43%

-----------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -14,29%

2. "Uamt" (UAM): -6,29%

3. "Zentiva" (SCD): -3,89%

4. "Retrasib" (RTRA): -3,6%

5. "Condmag" (COMI): -3,45%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb